Den blåfenade tonfisken kommer från Medelhavet

Det finns två kända lekområden för Atlantisk blåfenad tonfisk (ABT eller ABFT, makrelstörje), Medelhavet och Mexikanska golfen. I Medelhavet finns ett lekområde öster om Spanien, ett söder om Italien och ett söder om Turkiet.

Utredningsområde och kända lekområden för Atlantisk blåfenad tonfisk.

De tonfiskar som numera varje sensommar och höst kommer i stora mängder till Skagerak och Kattegatt härstammar huvudsakligen från Medelhavet.

Antalet tonfiskar som lämnat DNA i olika områden. Gult är de som härstammar från Medelhavet, lila är de som kommer från mexikanska gulfen och grått är de med okänd härkomst.

Enligt norska undersökningar kommer 83% av de tonfiskar som fångas i det norska yrkesfisket från Medelhavet, 4% från mexikanska gulfen och 13% från okänt lekområde:

– Ferske DNA-analyser viser at 83 prosent av størjene fanga i Norge kjem frå Middelhavet, og i tillegg kjem det nokre slengarar frå Mexicogolfen. Om lag 13 prosent kjem frå ukjende gyteområde, seier Nøttestad.

– Dette kan vi seie fordi vi har sikra oss muskelprøver frå så godt som alle makrellstørjene som er landa her dei siste åra. 185 makrellstørjer fanga mellom 2013-2017 er analysert.

När det gäller de som kommer från okänt lekområde är det så att forskarna inte vet om de kommer från Mexikanska gulfen, Medelhavet eller nån annan plats, dvs något okänt lekområde. Exempelvis misstänker norska forskare att det kan finnas ett lekområde väster om Madeira:

Delar av fangstane kjem frå heimeområde som endå ikkje er kjende for vitskapen. Dei grå kakestykka i diagrammet, altså.

– Ved hjelp av data frå satellittmerke, ser vi eit mogleg gyteområde utanfor Madeira. Der er det størjer som stoppar mistenkeleg lenge i gyteperioden.

US-amerikanska forskare har länge misstänkt att det finns ett lekområde öster om USA. Kanske handlar det om samma område som de norska forskarna misstänker existerar väster om Madeira.

Förutom de begränsade lekområdena lever atlantisk blåfenad tonfisk i hela Atlanten och de simmar kors och tvärs. Samma tonfiskar som besöker Kattegatt kan senare hittas vid USA:s östkust, i västra Norge, utanför Västafrika eller i Karibien.

Rörelsemönster för en märkt norsk tonfisk under 33 dagar.

Det är uppenbart från den norska forskningen att de tonfiskar som finns i svensk vatten har samma ursprung som de som finns i norska vatten. Det är samma tonfiskar som visats i Skagerak och väster om Norge.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!