Svenska yrkesfiskare med arbete i Danmark får svårt att ta sig till jobbet på grund av corona

I Danmark finns ett antal svenskägda och danskflaggade fiskebåtar som ägs och bemannas av svenskar. Dessutom är Skagen bas för flera svenska fiskebåtar Dessa åker med Stena Line till Danmark när de ska arbeta. Några sådana resor går inte längre att genomföra då Stena ställt in färjetrafiken på grund av det danska karantänsbeslutet.

Enda möjligheten att bedriva fiske med båtar som ligger i Danmark är genom att åka dit med egen båt såvida inte båtarna flyttas till Sverige och använder nån svensk hamn som bas. Themiskoncernen såväl som Ganefjord Fiskeri AB (delägare i Älvsborg Fiskeri AB) har en båt var som är avsedd för personaltransporter från Sverige till danska fiskelägen och lär inte få några problem. Northern-koncernen i Fiskebäck har även de flera båtar som kan användas till sådana transporter.

Hamnar som kan hantera de största båtarna i Sverige är bl.a. Donsö, Lysekil och Varberg så kanske en del båtar kommer att ha sin bas där. Lite mindre båtar kan använda Stansvik (Rönnäng), Fiskebäck, Öckerö, Simrishamn och en del andra hamnar. I Göteborg finns inga hamnlägen som får användas även om Frihamnen har djupet och kapaciteten även för det största,

Läs också: Misslyckad hantering av corona ger gränsstängningar

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!