GG 150 Älvsborg har blivit FG 111 Tunafjord och en ny Älvsborg har levererats

GG 150 Älvsborg är en av två svenska båtar som huvudsakligen ägnar sig åt fiskfiske. Den andra är GG 201 Bravik. Nu har GG 150 Älvsborg blivit FG 111 Tunafjord men används fortfarande till fiskfiske i huvudsak. Bas för fisket är Hanstholm i Danmark. Ägarbolag är troligen Älvsborg Fiskeri AB. Ägare av bolaget är Andreas Ganefjord, Fredrik Johansson och Daniel Hermansson. De äger var och en också sitt eget fiskeribolag, Ganefjord Fiskeri AB, Fredrik Johansson Fiskeri AB och Daniel Hermansson Fiskeri AB

En ny Älvsborg är på gång och har varit på gång en lägre tid, men det har varit svårt att hitta uppgifter om var den byggs. Mindre skeppsvarv som bygger lite mindre båtar uppdaterar sällan sin hemsidor och jag har inte för vana att ringa till yrkesfiskare bara för att få reda på hur långt processen med nya båtar kommit. Hittar jag ingen intressant information på nätet eller i nån tidning brukar jag inte skriva nåt.

Nya GG 150 Älvsborg ligger för sin del i Fiskebäcks hamn där båten om jag förstått det rätt färdigställs och utrustas med en delfår en del utrustning så att den kan ge sig ut på fiske. En bild på båten finns på Marinetraffic där det också uppges att båten är 24 meter lång men inte mycket mer. Men den är på 316 bruttoton.

Det är en modern häcktrålare men trålgalgen ser ut att sitta ovanligt långt bak jämfört med andra moderna trålare men en annan modern fiskebåt, en kombinerad snurrevadsbåt (flyshooter, skotsk snurrevad) och trålare vid namn RI 344 Mikkel-Louise har en liknande placering av trålgalgen. Konstruktionen liknar den som stora pelagiska trålare har men de är sällan frambyggda, dvs med hytten långt fram, som RI 344 Mikkel-Louise och nya GG 150 Älvsborg. Mikkel Louise är byggd på Vestværftet i Hvide Sande och är 28 meter lång med ett bruttotonnage på 365 ton.

PS. En dansk läsare har informerat mig om att det inte är en nybyggd båt utan den tidigare L 120 Linette från Thyborøn som byggdes 2002 på Vestværftet som RI 37 Teide för ägare i Hvide Sande som däremellan var L 155 Teide med Oddesund som hemmahamn 2002-2011.

GG 150 Älvsborg. Bild: Malin Skog

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!