Två av tre svenskar oroliga för tonfisken

Två av tre svenskar är oroade för att överfiske hotar världens bestånd av tonfisk. Samtidigt är 85 procent av de som köper tonfisk villiga att betala mer om de vet att tonfisken är hållbart fiskad. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Marine Stewardship Council, MSC.

– Oron är dessvärre befogad då tonfisk är en av världens mest konsumerade och populära fiskar, men samtidigt är det glädjande att så många är motiverade att lägga en slant extra för att vara säkra på att tonfisken kommer från ett hållbart fiske, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av certifierad hållbart fiskad tonfisk har mer än fördubblats de senaste 5 åren, visar en rapport som MSC släppt med anledning av något som kallas Internationella tonfiskdagen. I Sverige är 29 procent av all såld tonfisk på burk MSC-märkt (år 2019) och alla stora dagligvaruhandlare har egna MSC-märkta tonfiskprodukter.

– Det är tack vare att vi har medvetna konsumenter och ansvarsfulla svenska företag som aktivt väljer att köpa in MSC-märkt tonfisk som vi kan fira den här stora framgången. Trots det finns idag fortfarande omärkta burkar i butikernas hyllor, så därför uppmanar jag alla att verkligen titta efter miljömärket, säger Linnéa Engström.

Den snabba ökningen av den globala försäljningen av MSC-märkt tonfisk är resultatet av förbättringar inom fiskesektorn, vilket gjort att fler fisken av tonfisk klarar MSC:s krav och därmed ökar utbudet på marknaden. Idag är 28% av den globala tonfisk-fångsten certifierad enligt MSC:s standard för hållbart fiske.

– Den stora andelen MSC-certifierad fångst visar att vi kan påverka marknaden i en hållbar riktning. Det gör stor skillnad för tonfiskens överlevnad om vi konsumenter ändrar vårt köpbeteende och flyttar handen från den omärkta tonfiskburken till den MSC- märkta, säger Linnea Engström.

MSC:s miljömärkning syftar till att göra det enkelt att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. Certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. Granskningen utförs av externa experter som är oberoende i förhållande till både MSC och de fiskerier som vill miljömärkas.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!