Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerak och Kattegatt

Nu införs nya regler i Skagerak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk.

– Det ska minska trycket på de hårt utsatta torskbestånden, säger Karin Linderholm, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV), i ett pressmeddelande.

Bild: Fisk och kräfttrål (HaV)

Beståndssituationen för torsk i framför allt Kattegatt är allvarlig. Fiskekvoterna har därför sänkts rejält i år. Under året införs skonsammare fiskemetoder för att ytterligare minska trycket på torskbestånden, som befinner sig under biologiskt säkra gränser, och andra icke målarter.

Vid fiske med så kallad Seltra-trål i Skagerak ska den mer selektiva trålen med 300 mm fyrkantspanel användas från och med den 1 november 2020. Detsamma gäller enligt en EU-förordning i Kattegatt från och med 31 maj. De nya reglerna innebär också att den bakre delen av kräftristtrålen som används i trålfiskeområden i Skagerak och Kattegatt får vara utrustad med Seltra-trål med 300 mm fyrkantspanel från och med 31 maj.

– Lite förenklat betyder det här beslutet att yrkesfiskarna ska använda trålar med större maskor och viss placering av flyktöppningar. Det gör att fler torskar överlever fångsten, blir kvar i havet och kan fortsätta att växa till sig, säger Karin Linderholm.

De nya fiskemetoderna har utarbetats tillsammans med både fiskeriorganisationer (Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, och Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation, HKPO) och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Provfisken har genomförts.

– Vi tycker det är mycket positivt att yrkesfiskarna har varit med i utvecklingen och tillstyrker de nya reglerna, i synnerhet då den här skärpningen av reglerna bara gäller för svenska fiskare, säger Karin Linderholm.

– Utvecklingen av selektiva och skonsamma redskap är ett viktigt verktyg inom fiskförvaltningen och det måste ske i dialog mellan fisket, forskningen och förvaltningen, säger Niclas Törnell, chef för avdelningen för fiskförvaltning vid HaV.

– Vi kommer att fortsatta arbeta med ökad selektivitet i fisket, dels inom ramen för de frivilliga åtaganden som Sverige har lyft i det internationellt havsmiljöarbete, dels inom vårt pågående arbete med att ta fram en strategi för framtidens fiske och vattenbruk. Detta arbete gör vi tillsammans med berörda intressenter.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!