Grupo Calvo

Luis Calvo Sanz SA, mer känt som Grupo Calvo, startades av Luis Calvo Sanz när han 1940 anlade en konservfabrik i byn Carballo. Från början handflade det i huvudsak om köttprodukter, men 1942 började företaget också producera fiskkonserver.

Företaget växte och 1978 skaffades den första egna fiskebåten. Den första utländska fabriken anlades i Venezuela år 1981 med namnet Atuneras del Oriente (Atorsa). 1993 köptes det italienska företaget Nostromo och 2003 anlades en fabrik i El Salvador, Calvoconservas El Salvador SA. Idag har denna fabrik cirka 800 anställda. 2008 köptes också 80% av aktierna i det brasilianska bolaget Gomes da Costa.

Idag har Grupo Calvo också tre stora snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk i El Salvador i bolaget Calvopesca El Salvador SA medan verksamheten i Venezuela är nerlagd. 2004 köpte de också brasilianska fiskindustriföretaget GDC Alimentos (varumärket Costa da Gomes). Grupo Calvo äger också fiskeriföretagen Calvopesca Atlantico i Kap Verde, Gestra Corporation i Panama och Canatun (Cantabrica de Tunidos SAU) i Spanien samt två konservfabriker i Spanien. 2012 köpte italienska Bolton Group 38% av aktierna i Grupo Calvo medan familjen Calvo Sanz behöll 62% av aktierna i företaget.

Antalet anställda i Grupo Calvo är 4 600 och omsättningen år 2019 var 583 miljoner euro (2013 var den 712 miljoner euro). I styrelsen sitter en lång rad representanter för familjen Calvo samt Marina Nissim, var familj är ägare av Bolton Group.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!