Veckans båt – LL 9 Svartskär

LL 9 Svartskär en av de nyaste båtarna i den svenska fiskeflottan och ägs av Fiskebåt LL 9, Lysekil AB vars ägare är Niclas Hallberg. Båten är byggd av plast år 2017, är 11,99 meter lång och med ett bruttotonnage på 24 ton. Motorn är en Nogva/Scania DI13 71M på 331 kW. Det är en specialbyggd för trålfiske av räka inomskärs i Kosterfjorden, Väderöfjorden och Gullmarsfjorden. Huvuddelen av fisket bedrivs i Kosterfjorden. Byggd på Bredgaard Boats i Sakskøbing efter design som gjorts av ägaren själv:

Niclas har haft flera båtar genom åren men för två år sedan fick han möjlighet att bygga en helt ny båt.

– Jag har själv varit med och designat båten för att den skulle bli lättarbetad, eftersom jag fiskar ensam. Båten är byggd på ett platsvarv i Sakskøbing, Danmark, berättar han.

I Gullmarsfjorden får fisket bedrivas 20 dagar om året och fyra båtar får fiska räka där. Förutom LL 9 Svartskär är det LL 467 Gullbris som också ägs av Niclas Hallberg, LL 161 Svan som ägs av Lars Lebro och GG 1221 Singapore med Robert Gustafsson som ägare. Endast LL 9 Svartskär och GG 1221 Singapore används till räktrålning i nån större utsträckning. Gullmarsräkor betingar ett lite högre pris än räkor i allmänhet vilket gör att även små fångster ger god vinst.

I Kosterfjorden har ett 30-tal båtar tillstånd att fiska. De flesta av dem fiskar också utomskärs samtidigt som det också finns några som knappats fiskar alls. Men några som Singapore och Svartskär fiskar enbart inomskärs.

Bild: Terje Fredh

Bild: Terje Fredh

Bild: Terje Fredh

LL 9 är en av få båtar som är helt beroende av fiske inomskärs och i marinaskyddsområden. Det är en båt som fiskar med små trålar försedda med rist (specialbestämmelser gäller för den som vill fiska i Gullmarsfjorden och Kosterfjorden). Svartskär fiskar dessutom med flygande tråldörrar som inte rör botten vilket innebär att det inte blir några spår efter tråldörrarna vilket är det som brukar påverka botten mest vid bottentrålning. Om trålfiske skulle förbjudas i marina skyddsområden är Niclas Hallberg en av de som kommer att drabbas hårt. Detta speciellt eftersom hans båt är specialbyggd för ett skonsamt trålfiske inomskärs.

Svartskär LL9 med Ekkó-dörrarna vid kajen i Strömstad efter tre framgångsrika dagars provtrålning efter räkor i Kosterfjorden. Forograf okänd.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!