Grupo Pesmar

Grupo Pesmar består av företagen Pesquerias Marinenses SA (Pesmar), Comercial de Productos Congelados Pesmarin SA, Safricope SA och ytterligare två företag. Pesquerias Marinenses SA (Pesmar) grundades 1965 och Safricope år 1969. Pesmar är moderbolag.

Pesmar är delägare i Nova Fishing Ltd på Falklandsöarna i vilket bolag också likaledes spanska Frigorificos del Morrazo SA är delägare. Det är ett bolag som i sin tur ägs av Empresas Moradiña och Hermanos Gandon SA. Dessutom är Pesmar hälftenägare i Fibow Ltd som sköter de trålare från Pesmar som fiskar kring Falklandsöarna. Pesmar har totalt 5 trålare och bedriver även fiske i Nordatlanten. Fisket är inriktat på vitfisk av olika slag.

2015 var företaget inblandat i en skandal kring olagligt fiske i argentinska vatten där de inte har tillstånd att fiska med någon båt. Tre av företagets fiskebåtar och deras befälhavare (anställda i Fibow Ltd) dömdes till böter för att ha förfalskat fångst- och landningsuppgifter. Redan 2005 hade ett annat av företagets båtar fått anmärkningar på felaktigheter i loggböckerna och för att ha försvårat arbetet för NAFO:s inspektörer i Nordatlanten. 2018 uppbringades en av företagets båtar återigen som misstänkt för illegalt fiske i argentinsk zon. Det rör sig dock i en del fall om konflikten mellan Storbritannien och Argentina när båtar som fiskar i Falklandsöarnas vatten uppbringas på detta sätt. Det är därför inte alls alltid så att nåt egentligt tjuvfiske ägt rum.

Pesmar omsatte cirka 26 miljoner US-dollar år 2018. Huvudägare i koncernen är familjen Garrido. Antalet anställda är cirka 120.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!