Fritidsfiskarnas tjuvfiske ökar allt mer

Under andra kvartalet i år anmäldes 268 misstänkta fall av brott mot fiskelagen, vilket är nästan en fördubbling av antalet anmälda fiskebrott jämfört med förra året. Allt enligt sportfisketidningen Fiskejournalen. Eftersom det mesta tjuvfisket inte upptäcks är antalet anmälda brott bara toppen av ett isberg. Det hela visar att olagligt fritidsfiske och sportfiske är ett stort problem i Sverige.

Till detta kommer att det finns en omfattande svart försäljning av hummer och makrill. Fritidsfiskare fångar mängder med makrill under sommaren och början på hösten, mer än de kan äta själva, och säljer den  sedan svart. På samma sätt är det med hummer lite senare på året.

Den vanligaste straffpåföljden för tjuvfiske är dagsböter, men i värsta fall kan det bli fängelse i upp till 12 månader.

En stor anledning till att det blivit fler anmälningar av tjuvfiske är att fler människor ägnar sig åt fritidsfiske i år och att fler människor vistas i naturen. Det finns alltså fler möjliga tjuvfiskare och det är större risk att att bli upptäckt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!