Gulfenad tonfisk såld på auktionen i Hanstholm, eller?

Blåfenad tonfisk var förr i tiden, fram till 1960-talet en vanlig fisk i nordiska farvatten. Sen försvann den för att komma tillbaks för cirka 5 år sen. Gulfenad tonfisk har däremot aldrig varit vanligt förekommande i nordiska vatten då det handlar om den mest utpräglat tropiska och subtropiska tonfiskarten.

Men den tyska trålaren NC 308 J. von Cölln fick en gulfenad tonfisk i trålen vid sejfiske i Nordsjön väster om Hanstholm. Gulfenad tonfisk betingar ett lägre pris än blåfenad tonfisk och blir inte lika stor. Den som såldes i Hanstholm var dock på 198 kilo vilket är mycket stort för att vara en gulfenad tonfisk som bara sällan blir över 180 kilo.

Gulfenad tonfisk. Public domain

Läs också: Märkning av blåfenad tonfisk

PS. Enligt en erfaren yrkesfiskare som fångat blåfenad tonfisk några gånger var det ingen gulfenad tonfisk som såldes i Hanstholm utan en blåfenad.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!