Gidrostroi (Gidrostroy)

Alexander Verkovskij skapade Gidrostroi LLC i början av 1990-talet tillsammans med några andra. Bolaget är hemmahörande på Kurilerna och står förutom för fisket också för en stor del av ö-gruppens byggnadsverksamhet. Förutom byggnadsverksamhet fiske är företaget också engagerat i fiskodling och fiskindustri på Kurilerna samt bedriver en omfattande rederiverksamhet med 13 kylfartyg. Gidrostroi omsatte 103 miljoner USD år 2019 och hade 3 000 anställda.

2017 köptes det stora fiskeriföretaget Preobrazjenskaja Base of Fishing Fleet (PBTF) av Verkovskij via holdingbolaget Ostrov Sakhalin CJSC. Tidigare ägare var familjen Oleg Kosjemjako som dock fortfarande äger ett stort fiskeriföretag, Salmonica Group. Den sistnämnde är Sakhalins guvernör. PBTF kontrollerade år 2015 sex procent av fiskerättigheterna de ryska kvoterna i Stilla Havet medan Ostrov Sakhalin kontrollerade 4 %. Detta motsvarar cirka 200 000 ton fisk. Ostrov Sakhalin har 4 dotterbolag varav PBTF alltså är ett.

Ostrov Sakhalin har två fabrikstrålare medan PBTF har 6 större fabrikstrålare, två krabbfiskebåtar, två bogserbåtar, 1 kylfartyg  och 1 fraktfartyg. Ett annat bolag i företagsgruppen är JSC Kurilski Rybak (har 4 dotterbolag) som äger 2 stora fabrikstrålare, 3 kombinerade trålare  och snörpvadsbåtar (de från Sverige köpta Ginneton, Torland och Tor-ön) samt 2 andra mellanstora båtar,

Verkovskij är också delägare i fiskeriföretaget Poronai (troligen 50%) genom Ostrov Sakhalin CJSC. Resten av Poronai (Poronay) ägs av Efim Malkin och Irina Pantjenko. Malkin och Pantjenko står mycket nära oligarken Roman Abramovic. Poronai köpte fiskeriföretaget Everon under 2019 och har idag fiskerättigheter för cirka 82 000 ton fisk.

Omsättning och antal anställda i Gidrostroi-koncernens fiskeriföretag 2019, M USD, antal anställda

  • JSC Kurilski Rybak, 165, 3 000
  • Ostrov Sakhalin CJSC, 70, 380
  • PBTF LLC, 150, 1 800
  • LLC Poronai, 81, 380

Källor: dnb.com, Ryska skeppsregistret

Fiskeriverksamheterna i Gidrostroi-koncernen har totalt cirka 6 000 anställda.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!