Dalmoreproduct

JSHC Dalmoreproduct (DMP) är ett stort ryskt fiskeriföretag med huvudkontor i Vladivostok. Verksamheten är inriktad på krabbfiske med lite mindre fiskebåtar och pollockfiske med ett antal stora fabrikstrålare som ägs av dotterbolag eller systerbolag till moderbolaget. Moderbolaget omsatte cirka 37 miljoner USD år 2019 och hade 600 anställda.

Ägare av företagsgruppen från år 2000 var Dmitri Dremljuga som 1999 fått ryskt medborgarskap men samtidigt behöll sitt ukrainska medborgarskap. 2018 ifrågasattes hela hans ägande av en rysk domstol och bedömdes vara olagligt. Han fick sälja av en del tillgångar, bland annat en del av kvoterna på pollock och LLC Zarubinskaya base of fleet men tycks ändå ha behållit kontrollen över huvuddelen av företagsgruppen genom holdingbolaget/handelsföretaget DSV-R Pte i Singapore som fortfarande tycks var huvudägare i de flesta av bolagsgruppens bolag.

Moderbolaget äger 4 krabbfiskebåtar. Ett av dotterbolagen är DMP-RM CJSC som äger en större fabrikstrålare. Detta bolag tvingade 2017 att sälja sin krabbfiskeverksamhet till Russian Fishery Co då en domstol bestämde att bolagets krabbfiskeverksamhet inte kunde ägas av en person som också var utländsk medborgare. Ett annat dotterbolag äger en krabbfiskebåt.

Andra bolag som ingår i koncernen är Pasifik Marin Shiplend CJSC med en fabrikstrålare, Sakhryba1 Co Ltd med ett kyl/frysfartyg för fisktransporter, Atlantika Co Ltd som äger en krabbfiskebåt, DV Akvaresurs LLC med en krabbfiskebåt, JSC Marine Transportations and Catching med en stor fabrikstrålare och Khasanryba Co Ltd med en krabbfiskebåt.

DSV-R Pte i Singapore är också indirekt ägare av fiskebåtar, däribland ett mycket stort fabriksfartyg/moderfartyg genom ryska dotterbolaget Pacific Marine Trawlers Ltd.

2015 kontrollerade Dalmoreproduct 4% av den ryska kvoten för pollock, stillahavstorsk och hälleflundra i Stilla Havet.

Dalmoreproducts fiskeriföretag 2019, omsättning M USD, antal anställda

  • JSHC Dalmoreproduct, 37, 600
  • Atlantika Co Ltd, 2, 70
  • DMP-RM CJSC, 68, 140
  • DV Akvaresurs LLC, 2, 40
  • Khasanryba Co Ltd, 3, 20
  • Pasifik Marin Shiplend CJSC, 2, 50

Källor: dnb.com, Ryska skeppsregistret

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!