Fiskfiskarnas Hanstholm – Fiskeriselskabet Pondus ApS

Fiskeriselskabet Pondus ApS i Hanstholm ägs av Leif Sand och Peter Sand med hälften var via personliga holdingbolag. Bolaget har 12 anställda och gjorde en vinst på över 4 miljoner DKK år 2019. Samma år upptogs de bokförda tillgångarna till ett värde av 80 miljoner DKK varav 45 miljoner DKK i fiskerättigheter och 31 miljoner i fiskebåtar.

Företaget äger HM 228 Pondus på 330 bruttoton byggd 2016 på Vestværftet ApS i Hvide Sande. Det är en båt inriktad på att fiske torsk, sej, kolja, kummel, marulk och annan vitfisk. Företaget har också en del fiskerättigheter för kräfta (jomfruhummer).

HM 228 Pondus. Bild: Hansthom Havn

Andel av fiskerättigheterna för Fiskeriselskabet Pondus ApS, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 3,5%
 • Torsk Skagerak, 0,8%
 • Sej, 6,0%
 • Kuller Nordsjön, 3,4% (Kolja)
 • Kuller Skag/Katt, 1,4%
 • Kulmule, 1,0% (Kummel)
 • Havtaske, 8,3% (Marulk)
 • Tunga Nordsjön, 0,1%
 • Tunga Skag/Katt, 0,6%
 • Rödspätta Nord, 3,2%
 • Rödspätta Skag, 0,3%
 • Rödspätta, Öster, 0,2%
 • Piggvar/Slätvar, 0,9%
 • Jomfruhummer Nord, 2,2%
 • Jomfruhummer Sk/Ka, 0,7%
 • Jomfruhummer norsk zon, 10,0%
 • Lax Östersjön, 1,8%

Total FKA-andel, 1,8%

Förutom att vara styrelseledamot i det egna holdingbolaget och Fiskeriselskabet Pondus ApS är Peter Sand också styrelseledamot i Hanstholm Fiskeriforening och Hanstholm Havn Indkøbsforening. Leif Sand har inga styrelseposter vid sidan av de egna bolagen.

Läs också:

Fiskfiskarnas Hanstholm – Lingbank A/S

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!