Norska båtar som landar i Sverige

Danska räktrålare landar en stor del av de räkor de fångar i Sverige. Det finns dessutom ett antal norska båtar som landar räkor och kräftor i Sverige. Hittills i år handlar det om 6 norska båtar som landat i  Sverige, i framförallt Strömstad.

Det är räktrålarna Ø-10-F Baluba, VT-77-F Linnea och Ø-1-F Strømsund, kräfttrålaren Ø-1-S Camo och snörpvadsbåten Ø-300-H Spjæringen och dess lysbåt Ø-100-H Spjærlys. De två sista har landat skarpsill (brisling) och sill.

Ø-10-F Baluba. Okänd fotograf

Baluba och Strømsund har hittills levererat all sin fångst I Sverige. Detta är för att det ger mer betalt:

– Det er noen som har spurt om hvorfor jeg går til Sverige. En ting er at det er bedre betalt og jeg derfor har tjent godt på å gå til Strømstad. En annen og viktig årsak er at jeg som reder er pålagt i tariffavtale å selge fangsten der jeg får best betalt. Det sikrer best mulig lott til mannskapet, forklarer Hans-Olav.

Kräfta, räka och fisk säljas vi Strömstads Fiskauktionen medan sill och skarpsill levereras til Astrid Fiskexport AB som är dotterbolag till Astrid Fiske AB.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!