Varför dumpa hajar i en hamn?

Yrkesfiskare har dumpat bifångst av pigghajar och rockor i Lysekils hamn. Det är mycket märkligt för det finns ingen anledning att göra det i en hamn. Pigghajar som fångs i garn eller trål som bifångst ska slängas ut omedelbart och får inte föras till hamn. De får inte landas utan ska kastas ut med en gång för då kan de eventuellt överleva.

För en fiskebåt finns därför ingen som helst legal anledning att föra inte hajar till en hamn. Det är faktist rent vettlöst och ingen skulle behålla fångade hajar för att sen kasta ut dem i hamnen. Om de inte tog in dem till hamnen på grund av att de skulle möta en köpare. Någon som olagligen ville köpa hajarna. Ren svartförsäljning då pigghajar inte får landas och säljas. Det skulle kunna förklara varför en fiskebåt tar med fångade hajar till hamnen.

Men om det finns en köpare skulle hajarna ju inte ligga på botten. Troligen är det väl så att köparen av den olagliga fångsten inte dykt upp. Då har fiskebåten stått där med en massa hajar de inte får ha ombord och inte får landa. Följden har blivit att de kastas ut.

Det beskrivna är den enda förklaring jag kunnat hitta som skulle förklara varför en yrkesfiskare dumpar pigghajar och rockor inne i en hamn.

Vem kan ha dumpat hajarna?

Vem som har gjort det är fortfarande inte känt. Det finns flera fiskeriföretag som är baserade i Lysekil. Några av de lite större är Fiskebåt LL 9 Lysekil AB, LL 91 Fisk & Skaldjur AB och  LL 14 Molly AB.

Det behöver dock inte var något av dessa företag. Även andra fiskeriföretag kan landa fisk i Lysekil. Exempelvis företag som är baserade i Grundsund som LL 628 Atlantic AB eller i Ellös som LL 12 Fiske AB men även andra företag med båtar som hör hemma nån helt annan stans..

Både garnfiskare och trålare kan få bifångst av pigghaj och rockor. Däremot inte burfiskare. LL 12 Fiske AB och LL 14 Molly AB ägnar sig åt burfiske av kräftor så det är inte troligt att de får hajar och rockor som bifångst.

Räktrålare kan få bifångst av hajar och rockor om de fiskar med stäng tunnel, dvs en fångstpåse för att fånga upp de fiskar som risten sorterar ut. Vid räkfiske innanför trålgränsen i Gullmarsfjorden, Väderöfjorden och Kosterfjorden får de inte fiska med stängd tunnel utan bifångsten släpps ut ur trålen. Utanför trålgränsen används stängd tunnel i stor utsträckning.

Vid kräfttrålning används rist vid fiske innanför trålgränsen. Bifångsterna i det fisket är små. I fisket utanför trålgränsen används i allmänhet trål utan rist med stora bifångster som resultat.

Fiskebåt LL 9 Lysekil AB, LL 91 Fisk & Skaldjur AB och LL 628 Atlantic AB bedriver alla räktrålning och kräfttrålning så de är tänkbara bland de företag som kan ha dumpat hajarna och rockorna i hamnen. Men samtidigt vill jag understryka att det lika gärna kan handla om nåt helt annat företag och helt andra yrkesfiskare än ägarna av dessa företag. Bara för att de håller till i Lysekil och närområdet behöver de inte på något sätt vara skyldiga.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!