Vätterns Fiskareförbund har ansökt om att ursprungsskydda Rökt Vättersik och nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB).
Fisket och rökningen av sik har lång historia och är ett traditionellt hantverk där kunskapen har gått i arv i generationer.
– Rökt Vättersik har en lång tradition i området kring Vättern och är även idag en viktig produkt för yrkesfisket och rökerierna kring sjön. En märkning av produkten hjälper till att lyfta fram den stolta tradition som finns här, säger Elin Gunve i ett pressmeddelande. Hon är yrkesfiskesamordnare på Jordbruksverket.
Vättersik är en laxfisk som får en speciell karaktär av att den lever fritt i den näringsfattiga kallvattensjön Vättern och rökes i rökugn eldad med ved av al. Tillagningsmetoden ger fisken en djup sälta och en tydlig röksmak samt en något söt-syrlig ton av tjära.
Fiskare runt Vättern som fiskar och tillreder fisken enligt beskrivningen i den skyddade märkningen kan nu ansöka om att sätta den rödgula ursprungsbeteckning SUB på förpackningen.
– En märkning kan vara viktig för turismen då många européer har god kännedom om EU-beteckningar. En ursprungsmärkning på Rökt Vättersik kan förhoppningsvis bidra till en levande landsbygd, näringslivsutveckling och ett långsiktigt hållbart fiske, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
- Hånnlamb, kött från gutefår
- Kalix Löjrom
- Rökt Vättersik
- Upplandskubb
- Vänerlöjrom
- Wrångebäcksost
Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning SGB
- Bruna bönor från Öland
- Sörmlands Ädel
- Skånsk spettkaka
- Svensk Vodka
- Svensk Punsch
- Svensk Akvavit
- Sveciaost
- Värmländskt skrädmjöl
- Äkta Gränna Polkagrisar
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.