Miljöorganisationer och deras dumheter om sill

Flera miljöorganisationer, däribland Oceana, Seas At Risk och ClientEarth, hävdar att flera sillbestånd i Östersjön kommer att kollapsa om fisket fortsätter. Det är inget annat än dumheter och de har även tidigare sagt liknande dumheter om fisket i Nordsjön. Lika fel där som när det gäller Östersjön.

Två huvudvariabler avgör fiskets hållbarhet: beståndets storlek eller biomassa (B) och hur mycket som fiskas (F). Fiskeförvaltare strävar efter en populationsstorlek som ger maximal hållbar avkastning (MSY, i allmänhet kallat BMSY) och ett fisketryck som producerar MSY (kallas FMSY).

Överfiskas och överfiskat

Enligt traditionella vetenskapliga definitioner är ett bestånd under BMSY märkt ”överfiskat”, medan ett bestånd som fiskas hårdare än FMSY ”överfiskas.” Ett bestånd som är överfiskat och också överfiskas är ohållbart, men bestånd som uppfyller ett av målen är acceptabla. I Östersjön används BPA och BLIM istället för BMSY då det finns en långsiktig plan.

Till exempel, om ett bestånd är överfiskat (dvs. under BMSY alt. BLIM) men fisketrycket på det beståndet är under FMSY, gör förvaltarna sitt jobb för att återuppbygga beståndet. Bestånd som fiskas lite hårdare än FMSY men är över BMSY (alternativt BLIM) är inte i omedelbar fara. Det är helt enkelt lite mer fisketryck än vad som skulle maximera den långsiktiga avkastningen.

Östersjön

Beståndet i Östersjön överfiskas inte men är för närvarande något överfiskat. Fisketrycket är alltså under FMSY. Men beståndets storlek är under både BPA och BLIM. Därför har vetenskapen föreslagit minskade kvoter. Det är inget som fisket sätter sig emot. Det är ingen risk för bestånden utan förvaltningen fungerar och fisket kommer att minska för att beståndet återigen ska hamna över BPA och BLIM.

 

Beståndet i Bottenhavet är överfiskas inte heller då fisktrycket ligger under FMSY. Däremot ligger beståndet även där under BPA men dock inte under BLIM. Därför föreslås en minskad kvot även där för att det ska öka i storlek så att det kommer över BPA och inte hamnar under BLIM. Det är ingen risk att beståndet kollapsar.

 

Miljöorganisationerna svamlar alltså och deras påståenden om fisket i Östersjön är felaktiga. De är lika felaktiga som samma organisationers påståenden om Nordsjön.

Läs mer:

PS. Det är ju märkligt att Fishsec måste använda sig av miljöorganisationer som inte finns i Sverige och förmodligen vet väldigt lite om svenskt fiske och svenska vatten för att producera nåt kritiskt uttalande. Det verkar inte alltför trovärdigt.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.