Lysräkor dog av sötvatten

I november hittades tusentals döda nordliga lysräkor (Meganyctiphanes norvegica) vid en strand i närheten av Skredsvik i Gullmarsfjorden. Arten kallas också nordlig krill. Nu har några av lysräkorna analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. De har kommit fram till att de troligen dött av för höga halter sötvatten i havet där de fanns. Att det lokalt kan ha blivit för hög sötvattenhalt beror troligen på ett omfattande regnande:

– Vi kan då slå fast att de inte har dött av någon av de tre allvarliga, EU-reglerade, infektioner som vi har gjort analys för. Vår bedömning är därför att de har dött av någon annan förändring i vattnet där ute. Det kan vara så att ett kraftigt regn, som orsakat stora mängder sötvatten i havet, har dödat räkorna, säger biologen Ulrika Bratteby vid SVA.

Nordlig lysräka/nordlig krill. Bild: Uwe Kils. Licens: CC BY-SA 3.0

Nordlig krill

Nordlig krill finns i hela Skagerak inklusive Gullmarn och ner till centrala Kattegatt. I övrigt finns den finns den från Island ner till Brittiska öarna och i nordost till Barents hav. Den finns även längs den norska kusten in i Skagerrak. Dessutom vidare ner längs Europas atlantkust till norra Afrika och även in i Medelhavet. Den finns också från västsidan av Grönland och söderut till nära Cape Hatteras, 34°N längs kusten av östra Kanada och USA.

På dagen uppehåller sig krillen från drygt 100 m och djupare. På natten vandrar uppåt mot ytan för att söka föda i djupintervallet 0–100 m. Vanligen utgör mindre zooplankton den huvudsakliga födan, men i täta bestånd av fytoplankton (encelliga växtplankton) äter arten även dessa. Det är en liten räka som blir 22–45 mm lång.

Lysräkor kallas också för krill. De är huvudföda för många valar, en del sjöfåglar, en del sälar och en del fiskar. De fiskas också kring Antarktis för att användas för tillverkning av omega-3-produkter. Det handlar då om en annan art, Antarktisk krill (Euphausia superba).

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.