Ståltrålare II – en sen länge förväntad bok

Så har den då till slut getts ut. Boken Ståltrålare, del II 1966-1980. En fristående fortsättning på boken Ståltrålare 1959-1965 som kom ut redan 2012. Två av författarna är desamma, Lennert Bornmalm och Krister Bång. Denna gång har de fått sällskap av Andreas Ingvarsson som författare. Bertil Quirin har stått för den grafiska formgivningen. Boken har getts ut av Länspumpen.

Boken innehåller beskrivningar av 85 ståltrålare och vadbåtar som kom i bruk inom svenskt fiske åren 1966-1980. Dessutom fins där två mycket intressant kapitel i början av boken. Det ena handlar om Åstol och det andra handlar om de östtyska trålarna, i huvudsak om de som byggdes för Danmark och Sverige medan de som byggdes för Island inte finns med annat än vad det gäller vissa omnämnanden i texten.

I sammanställningen av de DDR-bygga båtarna saknas också en båt som långt senare hamnade i Sverige och som inte heller byggdes som trålare utan som garnfiskebåt, den båt som i Sverige fick namnet MÖ 177 Mari X. Och det är väl ganska rimligt att den inte tas upp. Den har väldigt lite med de trålarna att göra.

Vad det gäller texten om Åstol så har den skrivits av Per Hallén, Daniel Sjöberg, Lennert Bornmalm och Henrik Alexandersson. Bo Starmark och Henrik Alexandersson har tillsammans med Lennart Bornmalm och Andreas Ingvarsson skrivit texten om DDR-trålarna.

Det är en välskriven och till synes väldokumenterad bok om en en period i svenskt som gick från omfattande fiske i Nordsjön till utestängning därifrån och avveckling av en stor del av den svenska sillfiskeflottan. Det var den period då flytten av huvuddelen av det svenska fisket till Östersjön påbörjades. En måstebok för de som är intresserade av det svenska fiskets historia.

Många av båtarna som beskrivs i boken finns det kortare beskrivningar av på denna bloggs systersajt, Noatun. I. en del falla saknas information i artiklarna men den finns i boken. För den som vill ha ordentliga beskrivningar och en komplett historia så rekommenderar jag ett köp av boken. De artiklar som saknar information eller har partiellt felaktig information kommer att uppdateras.

DDR-trålarna
Snörpvadsbåtar (ringnotsbåtar)
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!