Några små fiskebåtar i Fjällbacka

SD 402 Ingarö och SD 425 Emma är några små fiskebåtar i Fjällbacka. De är båda burfiskebåtar. Vid mitt besök i Fjällbacka låg den sistnämnda på land på Fjällbacka båtvarv, det lilla varvet på orten, medan den förstnämnda låg i sjön.

Dessutom fanns det en annan båt på land vid varvet med fiskebåtsnummer. SD 139 Tampen. Men den är avregistrerad som fiskebåt sen den 14 april. Även den var registrerad som burfiskebåt när den fanns i fiskebåtsregistret.

Bara SD 402 Ingarö landade några kräftor under 2023 och de andra användes uppenbarligen inte till fiske. Jag misstänker att de stått länge på land. Men inte heller SD 402 Ingarö användes speciellt mycket. Landade bara 916 kilo kräftor under 2023. Dessutom finns SD 137 Mira II i Fjällbacka. Också det en burfiskebåt. Den landade 1 480 kilo kräfta år 2023.

Vi kan nog konstatera att fisket i Fjällbacka kommer att dö ut. Det är numera en turistort istället för ett fiskeläge. Kanske kan en båt överleva genom att ordna kräftsafari och utflykter. Men det kräver nog att nån yngre faktiskt vill vara fiskare än vad som verkar vara situationen idag.

SD 402 Ingarö

SD 402 Ingarö

SD 402 Ingarö

SD 402 Ingarö

SD 425 Emma

SD 425 Emma

SD 139 Tampen

SD 139 Tampen

Källor: EU:s fiskebåtsregister samt Havs- och vattenmyndigheten

Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.