Sossar upprepar samma gamla felaktigheter om sill

Sossar upprepar samma gamla felaktigheter. Dagen innan midsommar lät Aftonbladel publicera en debattartikel om sill som var skriven av de ledande sossarna Tobias Baudin och Anna-Caren Sätherberg. Det är en artikel där dessa två sossehöjdare upprepar samma felaktigheter och lögner som en massa andra politiker, journalister, aktivister, lobbyister och enstaka forskare ständigt för fram. De skriver:

Här och nu behöver sillen och strömmingen få en chans att återhämta sig. Därför kräver vi socialdemokrater en paus för storskaligt sill- och strömmingsfiske.

[…]

Vi socialdemokrater vill se sill på våra midsommarbord, nu och i framtiden. Men om vi ska ha någon sill kvar behöver fiskebestånden återhämta sig och det storskaliga fisket pausas. Så kan vi få tillbaka ett fiske som håller i längden.

Sill och strömming är för det första samma sak. Det vet de två sossarna men låtsas som om det vore två olika arter. Sillen i Östersjön fiskas enligt forskningen långsiktigt hållbart. Den fiskas alltså inte för hårt och är inte överfiskad. Detta enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) och deras rekommendationer inför 2025.  För Bottenhavet har rådet inte kommit ännu så vad forskningen anser om det beståndet vet vi inte än. Men tidigare har det inte heller där funnits anledning till oro.

Sätherberg och Baudin sprider falsk information och kritiseras regeringen utifrån rena felaktigheter. Någon anledning till att stoppa det storskaliga fisket finns inte. Speciellt som det inte finns nån brist på sill för det småskaliga fisket som landat ungefär lika mycket per år de senaste 5 åren.

Sen vet förstås Sätherberg också att inlagd sill som är det vi äter på midsommar inte kommer från Östersjön utan från Nordsjön och Nordatlanten. Att påstå att ett påhittat och falskt hot mot sillen i Östersjön skulle hota den inlagda sillen är alltså inte bara dumt på et sätt. Utan dubbeldumt. Dumt och korkat på flera nivåer. Baudin och Sätherberg att delta i satt skapa en falsk verklighetsbeskrivning.

Läs mer:

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.