Inkompetenta eller lögnare på Östersjöcentrum?

Inkompetenta eller lögnare? Forskarna på Östersjöcentrum har publicerat en kort rapport som sillfisket i Östersjön. De konstaterar mycket riktigt att sillfångsterna varierat samtidigt som skarpsillsfångsterna inte varierat lika mycket. Det frågar sig hur detta är möjligt eftersom skarpsill och sill fångas ihop.

Antingen är de inkompetenta eller lögnare för det är hur lätt som helst att variera fångsten så att en båt får mer skarpsill och mindre sill. Det finns flera sätt att göra det. Och det är nåt som forskarna borde känna till.

Flytta och ändra fisket

Det går att bedriva riktat fiske efter skarpsill istället för sill. Det går att skilja stim av skarpsill och stim av sill så att fisket kan inriktas på den förstnämnda arten.

Fisket kan ske i områden där det finns mindre mängder sill men mycket skarpsill. Ju längre mot sydöst (ner mot Polen) som fisket bedrivs ju lägre andel sill i fångsten. Ju närmare den svenska kusten fisket sker ju högre andel sill. Fisket kan också flyttas över tid för att minska mängden sill i fångsten.

Båtarna anpassar sig sålunda till kvoterna och flyttar fisket geografiskt, tidsmässigt och på djupet för att få mindre mängd sill i fångsten. De stora båtarna har de senaste tre-fyra åren (kanske längre) inte bedrivit något som helst riktat fiske mot sill. Utan bara riktat fiske av skarpsill. Och de har fiskat längre mot sydöst vilket går att se på Global Fishing Watch. De får därför 90% skarpsill och 10% sill. Detta avspeglas förstås även i tråldragen. Samtidigt har de små trålarna från Östkusten minskat sin fångster av både sill och skarpsill.

Det är också viktigt att komma ihåg att varken sillkvoten eller skarpsillskvoten fiskas upp under de flesta år. Ingen av arterna begränsar alltså fisket. Incitamenten för fusk är obetydliga.

Inkompetens eller lögn

Det är för mig uppenbart att forskarna på Östersjöcentrum medvetet utlämnar grundläggande fakta om det pelagiska fisket i Östersjön. Jag har svårt att tro att det beror på inkompetens. Men i så fall ljuger de alltså medvetet. Jag vet inte om det är värre eller bättre. Varken ljugande eller inkompetenta forskare är nåt bra.

Och Jarl Engqvist från Havs- och vattenmyndigheten känner till de saker jag skrivit om. Hans påståenden om incitamenten för att rapportera fel är som jag skrivit inte korrekta. Eftersom kontrollerna i Danmark är noggranna och ständigt genomförs så förekommer det ingen felrapportering att tala om. Och alla stora svenska trålare landar i Danmark. De som landar i Sverige är små trålare från Östkusten och andra länder. Det är de som rapporterat fel. Inte de stora trålarna som landar i Danmark.

Dessutom är ju ingen av arterna begränsande då kvoterna i allmänhet inte fiskas upp. Det är därför oseriöst att antyda att det kan vara så att yrkesfisket fuskar som han tycks göra.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.