Det småskaliga östersjöfisket. Många småskaliga yrkesfiskare längs östersjökusten har diversifierat sin verksamhet genom att själva sälja eller vidareförädla en stor del av sina produkter. Denna typ av verksamhet är betydligt sämre kartlagd än själva fisket trots att sådan diversifiering är ett av målen med EU:s gemensamma fiskeripolitik.
En studie från Agrifood har undersökt hur det småskaliga östersjöfiskets fångster används och hanteras, De har också tittat på vilka ekonomiska värden det småskaliga fisket genererar samt vilka utmaningar fisket ser för att ytterligare utveckla och diversifiera sin verksamhet. Studien bygger på en enkät till 379 småskaliga yrkesfiskare längs östersjökusten.
Diversifiering
Många av de som svarat på enkäten baserar sin verksamhet på flera olika fiskarter, Förutom sill/strömming fiskar det småskaliga fisket i stor utsträckning andra arter än vad det storskaliga fisket gör. Exempel är abborre, gädda, sik, lax och ål. Det är uppenbart att det småskaliga fisket och det storskaliga fikset i huvudsak inte konkurrerar med varandra utan de fiskar helt olika arter. Det är dessutom vanligt att fiskare har flera olika typer av kunder för sin fisk. De diversifierar alltså inte bara sin egen verksamhet utan även sina försäljningskanaler.
Cirka 69 procent av de intervjuade fiskarna uppger att de själva bereder eller använder en del av den fisk som de fångar. Det är den vanligaste typen av diversifiering som de småskaliga yrkesfiskarna använder sig av. De flesta som bereder fisk själva uppger att de sedan säljer fisken direkt till privatpersoner. Den fisk som inte används i den egna verksamheten säljs antingen direkt till privatpersoner eller till andra aktörer. De som säljer den till annan verksamhet säljer den främst till grossister eller till beredningsindustrin för humankonsumtion.
Några få yrkesfiskare har diversifierat sin verksamhet genom att driva restaurang eller café. Relativt få fiskare bedriver fisketurism.
Passiva redskap
Den ekonomiska omsättningen i det småskaliga fisket är låg liksom vinsten. Det finns enligt rapporten också andra drivkrafter än ekonomi när det gäller det småskaliga fisket. Tradition är en, att dryga ut sin huvudinkomst är en annan. Många av de småskaliga östersjöfiskarna kombinerar alltså inkomster från sin fiskeverksamhet med andra inkomstkällor.
De som svarat på enkäten är i genomsnitt 67 år gamla. 95 procent av dem identifierar sig som män. Fisket bedrivs i huvudsak med båtar med en fartygslängd under 12 meter. Majoriteten av de svarande äger enbart en fiskebåt. Drygt 13 procent av dem uppger dock att de äger minst tre båtar. 75% av dem använder passiva redskap 12% både aktiva och passiva redskap. De flesta av de som svarat på enköten återfinns i norra Norrland samt Skåne och Blekinge.
Problem
I studien fick yrkesfiskarna en möjlighet att uttrycka sina åsikter om de utmaningar som finns i samband med vidareförädling av råvaror och framtida utveckling av verksamheten. Resultatet visar att säl- och skarv ses som ett mycket stort problem.
Andra problem är fångstbegränsningar och redskapsrestriktioner. Mer marknadsorienterade faktorer som brist på personal, svårt att få lån eller svårt att nå ut till kunder inte upplevs som några större problem.
Läs rapporten: Ekonomin i det småskaliga östersjöfisket
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.