Varmare hav ger nya fiskarter

Varmare hav ger nya fiskarter. Den 18 februari rapporterade Hallands Nyheter och många andra tidningar om att kräfttrålaren VG 45 Westland fått en guldsparid i trålen. Guldsparid (Sparus aurata) som på engelska heter sea bream är en populär matfisk i Medelhavsländerna och Portugal. Det mesta som äts är dock odlad fisk och yrkesfisket av guldsparid är ganska begränsat.

Vild finns guldspariden  i östra Atlanten från Brittiska öarna i norr till Kap Verde i söder samt i Medelhavet. Och den har blivit vanligare i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt i takt med att vattnet har blivit varmare.

Guldsparid

Fiske av guldsparid för konsumtion bedrivs i hela utbredningsområdet men den har överfiskats och fisket har minskat avsevärt under senare årtionden. dag fiskas kanske 3 000 ton om året, nästan enbart i Medelhavet.

Odling producerar myckert mer. 2018 producerades cirka 220 000 ton i odlingar. De stora odlingsländerna är Turkiet, Grekland, Spanien, Italien, Spanien, Marocko,Tunisien, Algeriet och Egypten följt av Kroatien, Cypern. Portugal och Frankrike. Näst efter lax är det en mest odlade fisken i Europa. Odlingarna kan vara extensiva och sker då i kustlaguner och brackvattendammar eller intensiva i odlingar i kassar i havet på samma sätt som lax eller i bassänger på land.

Vid två tidigare tillfällen har guldsparid fångats i Sverige. 2000 utanför Glommen och 2015 vid Grundsund.

En annan fisk som också gynnas av varmare vatten är sanktpersfisk (Zeus faber). Den fångas allt mer i svenska vatten. Och VG 45 Westland fick upp en sanktpersfiske dagen innan de fångade guldspariden. Sanktpersfiske förekommer längs kusterna i östra Atlanten, i Indiska oecenane och västra Stilla Havt.

Sanktpersfisk.

Sanktpersfisk. Okänd fotograf.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.