Guldsparid – ovanlig fångst utanför Grundsund

Guldsparid, som också kallas guldbraxen, är en fisk som finns i östra Atlanten från Brittiska öarna i norr till Kap Verde i söder samt i Medelhavet.

Guldsparid
Guldsparid. Bild: David Blaikie. Licens: CC BY 2.0

Med tanke på att arten finns upp till de brittiska öarna och regelbundet uppträder i stora delar Nordsjön är det kanske inte speciellt märkligt att den ibland kan dyka upp i svenska fiskares fångster vid den svenska kusten, vilket nu skett utanför Grundsund:

Det var en fiskare som fick den guldspariden i sitt nät på sju meters djup utanför Grundsund. Den för våra vatten exotiska arten känns igen på ett guldgult band mellan ögonen. Den har också en stor svart fläck på huvudet.

– Det är tredje gången en guldsparid når svenska vatten, senast för cirka 15 år sedan. Den är platt och silvrig och ser väldigt annorlunda ut mot våra fiskar, säger vikarierande akvariechefen Helen Sköld på Havets hus i Lysekil.

Guldsparid fiskas främst i Medelhavet och är en uppskattad matfisk. Det mesta av det som äts är dock odlad guldsparid. Den har odlats i laguner och saltvattensdammar under mycket lång tid, men odlas nu också mer intensivt i moderna fiskodlingsanläggningar. Den finns också i svensk fiskhandel, då ofta importerad från Turkiet och Grekland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!