Fiskbranschen om WWF:s röda ljus på NVG-sill och makrill

Fiskbranschen om WWF:s röda ljus på NVG-sill och makrill. Sammanfattningsvis har Fiskbranschens Riksförbund svårt att se varför WWF ändrar sina bedömningar avseende NVG-sill och makrill just nu. Inget nytt har framkommit sedan den vetenskapliga rådgivningen 30 september 2024, eller för den delen sedan 4 december 2024 när WWF:s Fiskguide presenterades. Vidare skiljer sig WWF:s bedömning kraftigt mellan olika nordiska länder vilket skapar otydlighet om rådens grund. Vi vill förtydliga att för de produkter som finns ute i handeln just nu, så är råvaran fiskad under en period när WWF angett gult ljus.

Historiska svårigheter att komma överens om kvoter för pelagiska arter i Nordostatlanten är välkänt, och Fiskbranschens Riksförbund deltar aktivt i internationella samarbeten för att hitta lösningar – främst genom aktivt medlemskap i NAPA (North Atlantic Pelagic Advocacy).

NVG-sill

Vad gäller NVG-sillen publicerade ICES sin rådgivning för kvotsättning 2025 den 30 september, och inga revideringar har gjorts sedan dess. Fiskesäsongen pågår mellan oktober och januari – och är därmed avslutad.

WWF:s Fiskguide gav NVG-sillen gult ljus den 4 december 2024. Eftersom inga nya fakta har framkommit och fisket redan är avslutat, är det svårt att förstå varför den fem månader senare har flyttats till rött ljus. Den sill som finns i handeln nu är fiskad under tid när WWF angett gult ljus.

Vad gäller fisketrycket ser vi dessutom en positiv utveckling. ICES råd för 2024 var en sänkning av kvoten med 24 procent mot år 2023. Norge sänkte sin kvot med 34 procent. ICES råd för 2025 var en höjning med 3 procent. Norge har höjt med 0,7 procent. Totalt har Norge sänkt sin andel med cirka 12 procent. Detta är ett viktigt steg eftersom Norge är största kvotägare av NVG-sill.

Makrill

Även för makrill publicerade ICES sin rådgivning den 30 september, utan att några revideringar gjorts sedan dess. Och i likhet med NVG-sillen hade makrillen gult ljus i WWF:s Fiskguide som publicerades 4 december. Även här är det svårt att se vad som föranlett en förflyttning till rött ljus. Det storskaliga fisket för beredning pågår augusti till januari, och är även det avslutat.

Rådgivningen för 2025 föreskrev 22 procent lägre kvoter jämfört med 2024. Flera kuststater har fram till 2024 satt egna kvoter över rådgivningen. För 2025 har vi däremot sett kvotsättning närmare rådgivningen. Bland annat har Norge reducerat sin makrillkvot med 40 procent jämfört med 2024 i syfte att harmonisera fiskeuttaget med den vetenskapliga rådgivningen. Utvecklingen är alltså snarare positiv än negativ vad gäller fisketrycket.

Olika bedömningar i Norden

WWF gör olika bedömningar i de olika nordiska länderna. I Danmark har man gjort samma bedömningar som i Sverige, i Finland står de gula ljusen kvar och i Norge är det grönt ljus för båda bestånden.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.