Att inlagd sill alltid kallas sill är en självklarhet

Att inlagd sill alltid kallas sill är en självklarhet. Språktidningens språkexpert med det eminenta namnet Anders Svensson förvånas över att inlagd sill alltid kallas sill och aldrig kallas strömming.

Sill

Sill

Men det är inget förvånande för inlagd sill innehåller aldrig sill från Östersjön eller Bottenhavet. Den innehåller alltås aldrig det som ofta kallas strömming, dvs sill fiskad norr om Kalmarsund. Inlagd sill är alltid fiskad i Västerhavet, dvs Nordsjön, Skagerak och Kattegatt, samt Nordatlanten inklusive Norska havet. Det är med andra ord alltid sill och aldrig strömming. Så strömming blir aldrig sill på midsommarbordet.

Detta sillfaktum är det uppenbart att min namne på Språktidningen inte känner till. Vilket iiofs inet är speciellt förvånande. Det är många som är okunniga om dessa grundläggande fakta om sill, inlagd sill och strömming.

Det finns också andra sätta att konservera sill än genom inläggning. Saltning, surströmming (jäst strömming), soltorkad så kallad krampsill och rökning (rökt böckling) exempelvis. Och sill är inte fisk. Det är inte heller makrill.

Läs mer om sill:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.