ICES rådgivning för Västerhavet 2026

ICESICES rådgivning för Västerhavet 2026 har presenteras. Trots fluktuationer i beståndsstorlekar är bilden relativt stabil jämfört med råden för 2025. Praktiskt taget alla bestånd ligger inom säkra biologiska gränser. Detta är kärnan i de vetenskapliga råden för fisket i Nordsjön och Skagerak från Internationella Havsforskningsrådet (ICES).

 

Danmarks Fiskeriforening (DFPO) ser positivt på situationen i Nordsjön:

– Det vi kan se indtil videre er, at vi kigger ind i nogle fornuftige fiskerimuligheder i 2026, da mange vigtige bestande ligger på et forholdsvis højt niveau. Nogle bestande går op, nogle går ned. Sådan er det, når man arbejder med naturen, og det er vi heldigvis vant til, lyder det fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Kattegatt

Råden för Kattegatt har också släppts. Där är det större problem med fiskbestånden.  ICES rekommenderar en kvot på 0 ton för tunga i Kattegatt, Skagerak och Östersjön, eftersom EU:s förvaltningsplan för tunga har beslutat att det är nödvändigt att vara extra försiktig när det gäller tungabeståndet.

I Kattegatt finns det återigen ett nollråd för torsk. DFPO vill att en bifångstkvot sätts i linje med tidigare år så att det blandade demersala fisket i Kattegatt som är inriktat på kräfta kan hållas igång. Även i övrigt är DFPO missnöjda med råden för Kattegatt:

– Jeg ærgrer mig over den biologiske rådgivning for tunge i Kattegat. Hvis man havde fulgt princippet om maksimalt bæredygtigt udbytte, havde der stadig været rum for en betydelige tunge-kvote. Men fordi EU har nogle meget firkantede principper i forvaltningsplanen for fiskeriet i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat ender, vi med en nulrådgivning. Det er dybt bekymrende, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

Det har ocksp stor betydelse för det svenska kräftfisket men inet lika stor då svenska fiskare använder ristförsedd trål vilket danskarna inte gör. Bifångsterna i det svenska fisket är därför mycket mindre.

Upp och ner i Nordsjön

Betsåndet av kolja i Nordsjön ligger fortfarande på en historiskt hög nivå, även om råden kommer att sjunka marginellt under 2026. Det ser också positivt ut för bestånd som vitling, piggvar, slätvar och rödtunga. Omvänt rekommenderas att ett mindre fiske av långa, sej och tunga under 2026.

Företrädare för DFPO är dock förvånade över ICES råd för rödspätta i Nordsjön. De säger att de inte känner  igen den bild ICES målar upp av ett mycket stort bestånd:

– Vi er enige i, at rødspættebestanden har det godt. Men vi kan alligevel ikke genkende, at den skulle have det så godt som ICES påstår. Derfor opfordrer vi igen i år politikerne til at fastsætte kvoten på et lavere niveau end det ICES, lægger op til, siger Svend-Erik Andersen.

Fiske i Nordjsön har förhållandevis liten betydelse för det evsnak fisket men fisket i Skagerak har stor betydelser och många svenska fiskebåtar är beroende av det. De har dessutomblivit mer beroende av fiskfisket på grund av de låga räkkvoterna.

De biologiska råden för det viktiga torskbeståndet i Nordsjön är dock inte presenterade än. Råden förväntas publiceras senare i år. Samtidigt kommer råd för havskräfta och en del andra bestånd inte att publiceras förrän i oktober.

Majoriteten av fiskekvoterna i Skagerak och Nordsjön kommer att slutgiltigt fastställas i de bilaterala och trilaterala förhandlingarna mellan EU, Norge och Storbritannien. Fiskekvoterna i Kattegatt kommer att fastställas vid EU:s ministerrådsmöte i december, där EU:s fiskeriministrar förhandlar om kvoterna.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.