Svanen – Larsson

Vadlaget Svanen bildades 1910 och medlemmar var August, Olof och Janne Larsson, Albin och Oskar Olsson, Albin, Ludvig, Birger, Ludvig, Emil och Wilhelm Andersson, Otto och Rickard Malmgren samt Evald, Ernst och Martin Johansson.  Den sistnämnde bytte sen efternamn till Rossvik. Vadlaget kallade ”Janne med Lamma” eller ”Svannarna”. Båtarna var GG 393 Svanen, köpt 1907 och såld 1919 samt GG 324 Mode som också såldes 1919.  GG 393 Svanen hade August Larsson och Oskar Augustsson (Johansson) som ägare medan GG 324 Mode hade Albin Andersson, Albin Olsson och Olof Larsson som ägare.

Istället för Mode skaffade sig ägarna senare en ny båt som fick namnet GG 854 Milton på 38 ton. Ytterligare en delägare tillkom, Oskar B. Olofsson. Till en början var detta sannolikt en snörpvadsbåt för att med en starkare motor från 1932 ha övergått till trålfiske. Båten såldes till nya ägare är 1946, bröderna Ragnar och Verner Andersson samt Erik Olsson. 1949 sålde de båten och köpte en ny båt på 44 ton med samma namn och nummer. Den såldes 1970 och var således en av de båtar som fanns i min barndom.

GG 393 Svanen ersattes för sin del av en ny båt på 34 ton med samma namna men annat nummer, det nummer som används än idag för båtar med namnet Svanen på Rörö, GG 840. Ägare till denna båt var August Larsson, Rickard Malmgren, Alfred Larsson och Oskar Augustsson (Johansson). Troligtvis var detta till en början också enbart en snörpvadsbåt, men troligen började båten med trålning i samband med att en större motor sattes in 1927. 1950 byttes denna mot en ny båt på 43 ton med samma namn och nummer. Ägare till den var August Larsson, Harry Larsson, Jan Larsson och Rickard Malmgren. Denna såldes 1959. Båten var en av de första båtarna på Rörö som använde flyttrål. Man partrålade ihop med GG 375 Västervåg.

GG 375 Västervåg som köptes 1943 ägdes av Torsten Janebratt, Olof H. Hansson, Ossian Olofsson, Justus Olofsson och Vaimar Olsson. Jag antar att Inga Janebratt som öppnade en sytillbehörsaffär i början av 1960-talet var gift med Torsten Janebratt. Om det är affären jag tror det var, snett emot Wijks hus, så var det för mig en leksaksaffär. Om de hade mycket leksaker vet jag inte, men det är det enda jag minns från affären. Mamma, som sydde mycket, har sagt till mig att det inte var en leksaksaffär utan en sytillbehörs- och tygaffär. Men leksaker hade de, det är i alla fall vad jag minns. Men eftersom det tydligen fanns en annan liknande affär samtidigt, driven av Ester Abrahamsson, så kanske det är den jag minns.

Den nya båt som 1959 köptes av Harry Larsson, Sture Larsson och Jan Larsson var på 60 ton. Detta var båt nummer 4 med namnet Svanen. Den behöll man bara i ett par år då den såldes redan 1962 till förmån för en ny båt på 94 ton som köptes 1963. Denna GG 840 Svanen som ägdes av samma tre ägare behöll man desto längre. Ända tills man år 1988 köpte den nuvarande GG 840 Svanen på 152 ton. Båda dessa båtar med namnet Svanen (fast vi sa förstås Svana) kommer jag väl ihåg från min barndom.

Den förra GG 840 Svanen (94-tonnaren som byggdes 1950 och kom till Rörö 1963) heter numera MD 15 Svanen West och är en turbåt på Marstrand.

Nuvarande GG 840 Svanen är en i mitt tycke en vacker modern trålare. Med sin röda färg sticker den ut lite bland alla blå fiskebåtar som finns i Göteborgs skärgård (även om det också finns andra röda som exempelvis Torland och Tor-ön). Den ägs numera av Svanen Fiskeri AB, ett bolag som ägs av Stefan Larsson och Roger Larsson. Bolaget är också hälftenägare i GG 32 Tristan av Rörö (tidigare Danavik) på 55 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!

4 Svar på “Svanen – Larsson”

Kommentarer är stängda.