Quark, Concordia och Pioneer

Mike Summers är ägare till Pioneer Seafoods, Concordia Ltd och minoritetsägare till Quark Fishing såväl som en del andra företag på Falklandsöarna. Huvudägare till Quark Fishing är Freiremar SA, ett stort spanskt fiskeri-, livsmedels-, transport- och handelsföretag med 1 600 anställda, varav 600 inom fisket. Freiremar äger 35 frystrålare och drver eller äger 36 andra fiskebåtar. Quark och Freiremar har dömts för olagligt fiske efter tandfisk:

TWO fishing companies have each been fined £40,000 for exceeding the quota on a licence to fish in South Georgia waters. In July Quark Fishing Ltd, a Falkland Islands company, and its Spanish partners Freiremar SA were found guilty of breaching licence conditions by exceeding quota in the valuable Patagonian toothfish fishery of South Georgia. The charge related to the use of the Spanish-flagged vessel, Ibsa Quinto.Also in July, Quark was found guilty on a further matter, that as owner of the Falklands-flagged vessel Jacqueline, they failed to comply with a licence condition relating to the minimisation of seabird mortality in the course of longline fishing. For this offence, the company was yesterday fined £2,500. Falklands councillor, Mike Summers, is the Managing Director of Quark Ltd and was present during yesterday’s proceedings. In issuing the penalties for the offence relating to the Ibsa Quinto,the Senior Magistrate, Clare Faulds, said she did not agree with the defence’s submission that the catch weighing procedure carried out by the Government of South Georgia was a mitigating factor. Although she accepted there had been no attempt to conceal the over catch of approximately 15 tonnes, Mrs. Faulds said nevertheless, ”… an overcatch there was.” She acknowledged the financial suffering Quark and Freiremar have experienced as a result of being refused a licence for 2005 and set the fine at £40,000 each

Freiremar figurerar dessutom i vissa sammanhang ihop med ökänd tjuvfiskare, Juan A Argibay Perez. Vissa fiskebåtar som Challenge och Ray på 1 145 ton, har ägts omväxlande av Freiremar, något av dess dotterbolag och bolag som ägs av Argibay Perez. Redan på 1990-talet förekom också Freiremar i samband med illegalt fiske på namibiskt vatten.

Quark Fishing chartrar för sin del fiskebåten Jacqueline för att fiska patagonisk tandfisk kring Sydgeorgien med backor (långrev). Ägare till Jacqueline är Freiremar SA och båten är hemmahörande på Falklandsöarna. Concordia Ltd chartrar också en båt från Freiremar för samma typ av fiske, nämligen Isla Alegranza på 773 ton. Denna båt är hemmahörande i Uruguay.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!