RBC – Falklands

RBC Ltd är moderbolag i en koncern som driver flera stora trålare i farvattnen runt Falklandsöarna med samarbetspartners från Spanien. Tom Blake tycks vara ägare och chef.

De viktigaste arterna som fångas av deras båtar är bläckfisk, hoki, kummel (hake), kingclip och röd torsk. I RBC-gruppen ingår det delägda bolaget Ferrolemes Ltd som äger trålaren Castelo på 1 321 ton. Fram till 2008 ägde man också Ferralemes på 1 072 ton. Men den sjönk det året:

Falklands’ Director of Fisheries John Barton told a meeting of the Fisheries Committee that an estimated 500 tonnes of fuel was on the vessel when she went down on February 2 but that the fuel which surfaced should quickly disperse. The ship’s thirty-two crew members had to abandon the vessel when she began to sink. She had an apparent loss of stability due to ingress of water into the factory deck when she was hove to in rough weather. The Falklands-flagged ship, whose local parent company is RBC Ltd, eventually capsized then sank.

Ett annat bolag som ingår i gruppen är det delägda Galfishing Ltd som äger trålaren Protegat på 1 170 ton. Även Galfishing har drabbats av att en fiskebåt havererat, backebåten Lyn gick på grund vid Sydgeorgien år 2003.

RBC är också delägare i Consolidated Fisheries Ltd (CFL). CFL innehar 100% av kvoten för patagonisk tandfisk i farvattnen kring Falklandsöarna. Företaget grundades 1994 med flera lokala fiskeriföretag som delägare. Idag äger man backebåten (långrevsbåten) CFL Gambler på 943 ton som är hemmahörande på Falklandsöarna. Consolidated är medlem i Coalition of Legal Toothfish Operators (Colto).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!