Svenska fiskare och Afrika – tidiga besök och försäljningar

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om att en fiskebåt år 1957 såldes från Rörö till Afrika. Dessutom bedrev svenska fiskare fiske och fiskeutbildning i Tunisien på 1960-talet och därefter i Guinea-Bissau. Men de första svenska fiskarna i Afrika åkte dit 50 år tidigare.

Redan 1904 och 1907 tog tre fiskare från Knippla anställning i en fiskerifirma i Sydafrika, Irvin & Johnson (ibland Erwin & Johnson eller Irwin & Johnsson). Den ene ägaren var svensk. Firman hade byggt två fiskebåtar på Thorskogs varv vid Göta älv och rekryterat svenska fiskare i samma veva. 1911 reste dessa tre till England, köpte fiskekuttern Boy Russel som de sedan trålade med i Sverige den första sommaren varefter de åkte ner till Sydafrika där de fiskade i flera år.

1926 var det dags igen. Då såldes GG 929 Gunfi till utländsk köpare för fiske i Sydafrika. Båten kördes ner till Sydafrika av 7 svenska fiskare varav 5 stycken stannade kvar där. Resan ner tog 59 dygn. Efter några år hamnade båten i East London i Sydafrika. Innan försäljningen hörde Gunfi hemma på Knippla och ägdes av Bernhard Johansson, Oskar Johansson, Alban Johansson och Frithiof Olsson.

Nästa svenska försäljning av en båt för fiske i Afrika var när GG 100 SG Bolinder såldes till Casablanca år 1948 för fortsatt fiske under namnet La Tenace. Innan dess hörde båten hemma på Hön och var ägd av Amandus Johansson och hans söner Gösta Johansson, Egon Johansson, Gunnar Johansson och Valdemar Johansson.

GG 100 SG Bolinder

GG 100 SG Bolinder med flera fiskebåtar, bland annat GG 925 Beltana. Hönö-Klova 1940. Foto: Olof Hasslöf/Bohusläns museum

Därefter kom det att dröja ett antal år tills Röröbåten GG 57 Solvåg såldes till Afrika 1957. Sannolikt besöktes Väst- och Nordafrikas kuster dock av en del svenska båtar baserade i Sverige under dess år. Förutom Afrika kom svenska fiskebåtar dessutom att säljas till Sydamerika och Västindien under 1950-talet och fram till 1970-talet. Svenska fiskare fiskade också i området och en del flyttade också ner dit. Båtar såldes till Brasilien, Chile, Puerto Rico och Uruguay. Mer om det i ett annat inlägg.

På 1960-talet kom så fiskeutbildningen i Tunisien såväl som fisket i Liberia och därefter fisket och utbildningen i Guinea-Bissau.

Andra källor:
Blom, Bornmalm & Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002
Hembygdsföreningens bok om Rörö, 1984

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!