TripleNine Group – kvotkungar i korruptionsskandal i Chile?

TripleNine Group är en av Europas största tillverkare av fiskmjöl och en av två tillverkare i Danmark. Moderbolaget i tillverkningskoncernen är TripleNine Group A/S som i sin tur ha flera tillverkande dotterbolag. Viktigast av dessa är TripleNine Fish Protein A/S (eller bara TripleNine A/S) i Danmark som har en stor fiskmjölsfabrik i Thyborøn och vidareförädling i Esbjerg. I styrelsen för TripleNIne Group A/S sitter Kenneth Lande Klokk, Torben Svejgård, Hans Peter Koppernæs och Peter Kirk Larsen, medan vi i styrelsen för Triple Fish A/S hittar Kenneth Lande Klokk, Hans Peter Koppernæs, John-Anker Hametner Larsen, Leif Knak, Holger Lodberg, Niels Arne Hounisen, Jes Bjerregaard och Jørgen Ulrik Riise.

TripleNine Fish Protein A/S äger för sin del 33% i Fiskeriselskabet 2bis A/S, en av Danmarks större innehavare av fiskerättigheter för tobis och brisling (skarpsill) i Nordsjön. Fiskeriselskabet 2Bis A/S äger kvotbåten L 25 Aslan, dvs en båt vars enda syfte är att äga fiskerättigheter. Minoritetsägare med 20% var i Fiskeriselskabet 2Bis A/S är Niels Arne Hounisen, René Hovgaard Schmidt och Holger Lodberg. Styrelsen i TripleNine Fish Protein A/S består av Torben Svejgård, Jes Bjerregaard och Poul Lund Mikkelsen med Henrik Sørensen och Peter Jensen som suppleanter. Peter Jensen, Niels Arne Hounisen, Holger Lodberg och René Hovgaard Schmidt utgör styrelsen i Fiskeriselskabet 2Bis A/S.

I Norge har företaget ett dotterbolag som heter Vedde AS som också driver en fiskmjölsfabrik. Vedde AS äger 29,61% i företaget Fosnavaag Pelagic AS som köpt resterna av det konkursade Fosnavaag Seafood i Fosnavåg. Planerna är att bygga en ny fiskbearbetningsfabrik. Huvudägare är Nils Sperre Eiendom AS med 50,1% av aktierna.

Även i Chile finns en fiskmjölsfabrik som drivs av dotterbolaget Lota Protein S.A. som har fiskerättigheter till anchoveta, sardiner och taggmakrill (1,5% av den chilenska kvotenmed sin fiskebåt Santa Maria II.

Lota Protein har i år blivit inblandat i den stora skandalen kring att flera fiskeriföretag i Chile misstänks för att under flera år ha mutat chilenska politiker och politikerrådgivare med flera hundra miljoner dollar för att få omröstningar att gå deras väg. Det är en skandal som får den så kallade kvotkungskandalen i Danmark att vara helt betydelselös. Ingen skandal alls. Så vitt det är känt har Lota Protein och dess ledning inte begått nåt brott och ledningen och VD Jes Bjerregaardi TripleNine tar vid en kontakt med bloggen kraftigt avstånd från all typ av korruption.

Utöver detta har TripleNine Group också verksamhet i Mauretanien genom TripleNine Mauritanie SARL och försäljningsföretaget Norsildmel AS i Norge.

Huvudägare i TripleNine Group A/S är det norska företaget Koppernæs AS som ägs av familjen Koppernæs.

Läs mer:

Källor: Landbrugsstyrelsen, Dansk Skibsregister, CVRAPI, Proff.dk, Proff.no

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , Kvotekonger, , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!

3 Svar på “TripleNine Group – kvotkungar i korruptionsskandal i Chile?”

Kommentarer är stängda.