TripleNine Group – kvotkungar i korruptionsskandal i Chile

Inlägg nr 3 av 9 i serien Danska kvotkungar

TripleNine Group är en av Europas största tillverkare av fiskmjöl och en av två tillverkare i Danmark. Moderbolaget i tillverkningskoncernen är TripleNine Group A/S som i sin tur ha flera tillverkande dotterbolag. Viktigast av dessa är TripleNine Fish Protein A/S (eller bara TripleNine A/S) i Danmark som har en stor fiskmjölsfabrik i Thyborøn och vidareförädling i Esbjerg. I styrelsen för TripleNIne Group A/S sitter Kenneth Lande Klokk, Torben Svejgård, Hans Peter Koppernæs och Peter Kirk Larsen. medan vi i styrelsen för Triple Fish A/S hittar Kenneth Lande Klokk, Hans Peter Koppernæs, John-Anker Hametner Larsen, Leif Knak, Holger Lodberg, Niels Arne Hounisen, Jes Bjerregaard och Jørgen Ulrik Riise.

TripleNine Fish Protein A/S äger för sin del 40% i Fiskeriselskabet 2bis A/S, en av Danmarks största innehavare av fiskerättigheter för industrifisk som tobis och brisling (skarpsill). Fiskeriselskabet 2Bis A/S äger kvotbåten L 25 Aslan, dvs en båt vars enda syfte är att äga fiskerättigheter. Minoritetsägare med 20% var i Fiskeriselskabet 2bis A/S är Niels Arne Hounisen, René Hovgaard Schmidt och Holger Lodberg. Styrelsen i TripleNine Fish Protein A/S består av Peter Jensen, Poul Lund Mikkelsen, Torben Svejgård och Henrik Sørensen. Peter Jensens, Niels Arne Hounisen, Holger Lodberg och René Hovgaard Schmidt utgör styrelsen i Fiskeriselskabet 2Bis A/S.

I Norge har företaget ett dotterbolag som heter Vedde AS som också driver en fiskmjölsfabrik. Vedde AS äger 29,61% i företaget Fosnavaag Pelagic AS som köpt resterna av det konkursade Fosnavaag Seafood i Fosnavåg. Planerna är att bygga en ny fiskbearbetningsfabrik. Huvudägare är Nils Sperre Eiendom AS med 50,1% av aktierna.

Även i Chile finns en fiskmjölsfabrik som drivs av dotterbolaget Lota Protein S.A. som har fiskerättigheter till anchoveta, sardiner och taggmakrill (1,5% av den chilenska kvotenmed sin fiskebåt Santa Maria II.

Lota Protein har i år avslöjats med att under fler år ha mutat chilenska politiker och politikerrådgivare med flera hundra miljoner dollar för att få omröstningar att gå deras väg. Det är en skandal som får den så kallade kvotkungskandalen i Danmark att vara helt betydelselös. Ingen skandal alls. Även andra fiskeriföretag i Chile har betalat stora summor i mutor till politiker och politikers rådgivare.

På olika hemsidor i Namibia och Sydafrika anges det att TripleNine Group fortfarande äger TripleNine Fish Protein South Africa (Pty) Ltd som äger 49% i Paraclete Fishing (Pty) Ltd som äger fiskebåten Paraclete. Huvudägare med 51% är Sea Pride Processors Pty Ltd vilket framgår på hemsidan för TerraSan Group som äger 50% av Sea Pride Processors. Den andra hälften ägs av Pioneer Fishing (Pty) Ltd. På hemsidan för TripleNine Group finns det ingen länk till sidan för TripleNine Fish Protein South Africa (Pty) Ltd men sidan finns fortfarande kvar. Det verkar därmed lite osäkert om företaget fortfarande äger del i verksamheterna i Sydafrika. Paraclete har fiskerättigheter för omkring 9 000 ton hästmakrill i sydafrikanska vatten.

Utöver detta har TripleNine Group också verksamhet i Mauretanien genom TripleNine Mauritanie SARL och försäljningsföretaget Norsildmel AS i Norge.

Huvudägare i TripleNine Group A/S är det norska företaget Koppernæs AS som ägs av familjen Koppernæs.

Läs mer:

Källor: Landbrugsstyrelsen, Dansk Skibsregister, CVRAPI, Proff.dk, Proff.no

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , Kvotekonger, , , , , , , , , , ,

Serienavigation<< Visst är Niels Arne Hounisen en kvotkungGullak Madsen – fiske och data >>
Advertisements