Gullak Madsen – fiske och data

Inlägg nr 4 av 8 i serien Danska kvotkungar

Gullak Arngrimsson Madsen är ensam ägare av GTM Holding ApS som är moderbolag till Rederiet Ruth A/S, Simag ApS och Sp/f af 25. september 1978. Det sistnämnda företaget finns på Färöarna. Styrelsen i GTM Holding ApS består av Tove Bech Madsen, Gullak Arngrimsson Madsen, Anna Elisabeth Gullaksdòttir Djurhuus, Solva Hjelm och Elin Gullaksdóttir Jacobsen. Tove Bech Madsen är Gullak Madsens fru medan de tre andra är parets döttrar.

Dessutom är GTM Holding ägare av 20% i Investeringsselskabet af 5. oktober 2012 ApS. Eftersom Rederiet Ruth A/S också äger 20% så äger Gullak Madsen totalt 40% och är dominerande ägare. Övriga ägare i Investeringselskabet är B. Martinsen Holding ApS och de färöiska bolagen P/f Enniberg och Sp/f Holm. P/f Enniberg är ett fiskeriföretag som ägs av familjen Johannesen. Sp/f Holm ägs av Torkil Holm Petersen. Sp/f Holm är också delägare i  P/f Marine Base i vilket också GTM Holding ApS och familjen Johannesen (kanske en annan familj än Ennibergs ägare) är delägare. I styrelsen för lnvesteringsselskabet af 5. oktober 2012 ApS sitter Klaus Rasmussen, Kaj Johannessen, Annfinn V. Hansen, Gullak Arngrimsson Madsen, Bo Martinsen, Hallur Hjelm och Mortan Hammer Johannesen.

Rederiet Ruth A/S är ett av Danmarks största fiskeriföretag samt ägare av HG 264 Ruth och HG 200 Gullfinnur. Företaget har i huvudsak pelagiska fiskerättigheter (IOK) men också begränsade demersala fiskerättigheter (FKA).Två svärsöner och två barnbarn är anställda i familjens fiskeriföretag. Rederiet Ruth har också ett dotterbolag, Rent Miljø-Kemilux ApS, som handlar med rengöringsmedel och kemikalier. Onekligen märkligt att ett fiskeriföretag har ett sådant dotterbolag.

Simag ApS är ett fastighetsbolag, men lnvesteringsselskabet af 5. oktober 2012 ApS kontrollerar det danska dataföretaget Norriq A/S via en rad holdingbolag däribland Norriq Holding A/S.

Gullak Madsen föddes på Färöarna, fick redan som 13-åring arbete på en fiskebåt som fiskade vid Grönland. Så småningom hamnade han i Danmark. Han är mycket religiös och det finns bland annat ett andaktsrum ombord på HG 264 Ruth. Båten är uppkallad efter en kvinna i bibeln.

Förutom de bolag han äger eller deläger på Färöarna sitter Gullak Madsen i styrelsen för ett företag, P/f SMS, som driver ett köpcentrum/varuhus.

Läs mer:

Källor: Landbrugsstyrelsen, Dansk Skibsregister, CVRAPI, Proff.dk, Business Line,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Serienavigation<< TripleNine Group – kvotkungar i korruptionsskandal i ChileJohn-Anker Hametner Larsen – skrotbåtskungen >>
Advertisements