Vard – skeppskonstruktör i jättekoncern

Det norska företaget Vard som konstruerar och bygger fartyg av en mängd olika modeller och för en mängd olika ändamål ägs av det italienska storföretaget Fincantieri som i första hand är ett varvsföretag. Fincantieri som har nästan 20 000 anställda köpte Vard år 2013 och blev därmed det fjärde största varvsföretaget i världen. Redan innan dess var det störst i Europa. Fincantieri kontrolleras av den italienska staten genom helstatliga Fintecna SpA som äger 71,64 % i Fincantieri.

Vard har huvudkontor i Oslo och anläggningar på 5 orter i Norge, Aukra, Brattvaag, Brevik, Langsten och Søviknes såväl som i Brasilien (Suape Port), Vietnam (Vung Tau) och Rumänien (Braila). Totalt har företaget 9 000 anställda. Vard Aquaculture, som är den avdelning som konstruerar fiskebåtar finns dock i Ålesund. Förutom fiskebåtar konstruerar Vard Aquaculture också maskineri och annan utrusning till fiskodlingar. Vard-koncernen som helhet är dock specialiserad på offshore-industrin med offshore-båtar av en mängd olika slag och på militära farkoster.

När det gäller fiskebåtar har företaget ett stort antal standardiserade modeller, framförallt demersala trålare av olika slag, både stora och medelstora. Dessutom en modell som är tänkt för pelagiskt fiske, en krillbåt och en backebåt. Vidare finns fisktransportbåtar och servicebåtar i sortimentet.

Vard trålare 8 04

Vard trålare 8 04. Den störst modellen av demersal trålare. 125 meter lång.

För närvarande är en häcktrålare av modell 8 02 avsedd för demersalt fiske beställd av Havfisk. Vard har tidigare levererat Gadus Poseidon, Gadus Neptun, Gadus Njord och Nordtind till Havfisk. Trålaren ska bli 80 meter lång och skrovet byggs av Vards eget varv i Braila Rumänien samt utrustas och byggs färdigt vid Vard Søviknes i Haram, Norge. Leverans ska ske i början av 2020. En båt av samma modell är också beställd av Nergård Havfiske för leverans i slutet av 2020.

Vidare är en kombinerad backebåt (linfiskebåt, långrevsbåt) och snurrevadsbåt beställd av Remøybuen AS med tänkt leverans våren/sommaren 2019. Båten är 28 meter lång. En mindre båt till Orten Fiskeriselskap i Aukra utanför Molde finns också på listan över kommande leveranser.

Slutligen finns en större order på sju trålare av samma modell för en grupp isländska fiskeriföretag. Det handlar om demersala häcktrålare som är 29 meter långa och som ska byggas av Vard Aukra för Bergur-Huginn (dotterbolag till Sildarvinnslan som i sin tur kontrolleras av Samherji) som levereras våren 2019, 1 för Utgerdarfelag Akureyringa (dotterbolag till Samherji) som också ska vara färdig våren 2019. Gjögur ska få två båtar levererade sommaren/hösten 2019 och Skinney-Thinganes ska ta leverans av två stycken båtar hösten 2019.

Vard 8 08 häcktrålare

Vard 8 08 häcktrålare, 29 meter lång.

Total har Vard hela 11 båtar på order.

Deras konstruktion för pelagisk trålning och snörpvadsfiske har en i jämförelse med flera andra företags pelagiska trålare en klart avvikande design.

Vard 8 25 pelagisk fiskebåt

Vard 8 25 pelagisk fiskebåt. 76 meter lång.

Vard 8 35 backebåt

Vard 8 35 backebåt. 57 meter lång.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!