Största fiskhandelsföretaget i Sverige

Fisk Idag och Kvalitetsfisk ska gå ihop. Båda företagen hör till de största fiskgrossisterna. Genom sammanslagningen skapas den enskilt största fiskgrossisten. Idag har Fisk Idag en omsättning på cirka 400 miljoner och Kvalitetsfisk en omsättning på cirka 300 miljoner i Sverige.

– Expansionen gör oss till den klart ledande aktören i Sverige inom fisk och skaldjur, sushiprodukter samt fiskförädling och produktutveckling, säger Mikael Salenstedt, vd och koncernchef på Kvalitetsfisk i ett pressmeddelande.

Kvalitetsfisk i Stockholm AB startades 1988 av Mikael Salenstedt och Michael Lundin. Företaget har idag totalt 250 anställda, varav cirka 70 i Sverige, efter att de senaste åren expanderat kraftigt genom uppköp. Idag är huvudägaren i Kvalitetsfisk det svenska riskkapitalbolaget Valedo. Ägare av Valedo Partners är huvudsakligen bröderna Per Forsberg och Nils Forsberg samt troligen också Carl-Erik Ridderstråle, Jan Olof Larsson, Anders Gerhard Ullberg och Carl Håkan Johansson samt en del institutioner och andra personer.

Sommaren 2018 köptes Copenhagen Seafood i Köpenhamn som levererar fisk och skaldjur till mer lyxbetonade restauranger, i november 2018 köptes likaledes danska FSG Foods (Flying Seafood), den ledande leverantören av fisk och skaldjur till sushirestauranger. FSG Foods har 50 medarbetare i Köpenhamn, Fredericia och Svendborg och har upparbetade samarbeten med de bästa leverantörerna i Asien. Copenhagen Seafood köper sin fisk, utan mellanhänder, direkt på fiskauktionen i Hanstholm. Tidigare i år köptes ytterligare ett danskt företag, Fiskerikajen, också de specialiserade på leveranser till lyxrestauranger.

Fisk Idag i Göteborg AB startades 1992 av Jan Aronsson. Företaget har idag 75 anställda. Företagets grundare och VD kommenterar fusionen på följande sätt:

– Vi har anammat ett aktivt innovations- och hållbarhetsarbete i företaget och utvecklar ständigt nya produkter, säger Jan Aronsson, vd och grundare av Fisk Idag. Genom arbetet med att ständigt förädla råvaror leder vi redan utvecklingen i branschen. Det är något som vi vill utveckla ytterligare genom sammanslagningen och bidra med i koncernen.

Genom affären ökar koncernen Kvalitetsfiskgruppen sin omsättning till 1,2 miljarder kronor per år inklusive de danska företagen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!