Det västsahariska fisket

Enligt artiklar i DN så försvinner fisken utanför Västafrika i allt snabbare takt. Lokalbefolkningen får inte längre tillräckligt med fångster. Istället dras fisken upp av stora fiskebåtar från Västeuropa. Några av dessa fiskefartyg är/har varit svenska. Dessa svenska fiskebåtar har formellt fiskat utanför Marocko, men i själva verket fiskat i vattnen utanför Västsahara, ett land som är ockuperat av Marocko och fisket där sker alltså i princip olagligt.

De svenska båtar som deltagit i fisket utanför Västafrika under senare år är framförallt några stora fiskebåtar från Fiskebäck i Göteborg, däribland GG 203 Ginneton och GG 205 Ganthi. I stort sett är alla båtar som fiskat utanför Västsahara nyligen, på något sätt knutna till den stora familj (släkt) som äger dessa två båtar, nämligen familjen Ahlström.

Andra fiskebåtar som tillhör den stora Ahlström-klanen i Fiskebäck är GG 204 Tor-Ön och GG 207 Torland. Stora båtar som ofta utsätts för kritik. Dessa båtar ska dock inte blandas ihop med debatten om torsken. För att de i allmänhet inte fiskar torsk. Det är alltså inte dessa jättebåtar som berörs av troskfiskestopp och som fiskar ut just torsken. Men utanför västafrika är denna typ av jättebåtar som är ansvariga, även om de svenska båtarna är småfisk i sammanhanget

Fiske utanför västafrikas kust är nu inte nåt nytt för västkustens fiskare. Det har förekommit under långa tider och existensen av arabiska förnamn som exempelvis Said bland den bohuslänska fiskarbefolkningen bekräftar detta. Även arabisk-klingande namn på fiskebåtar har förekommit och förekommer fortfarande.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Ursprungligen publicerad på bloggen Svensson.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!