De största båtarna berörs inte av torskfiskestopp

Detta därför att de inte fiskar torsk helt enkelt. De fiskar sill, skarpsill och makrill större delen av året och kanske tobis under vissa perioder. Precis som det står på hemsidan för Pelagic Fish Group (PFG):

PFG´s fartyg fiskar vintersäsongen i Östersjön efter skarpsill, sill och strömming, våren efter tobis i Nordsjön, sommar och höst i Skagerack och Nordsjön efter sill och makrill.

I PFG ingår en fiskebåt från min hemö, Rörö, nämligen Themis, GG 144.

En båt som funnits i många inkarnationer varav en som betydde en del för mig när jag var liten. Det var den andra båten som hette Themis och på den jobbade Knut som lärde oss att lunta ute i bergena på Rörö. Den Themis som fanns när jag var liten var som sagt den andra upplagan av båt med samma namn. Bilden ovan föreställer den sjätte eller sjunde båten i ordningen med namnet Themis. Min far arbetade nåt år på båten Althea (GG 515), bland annat ihop med tant Edits (i vars källare jag tror jag var med en gång när det bakades rörö-kaka) man Bert-Arnold som senare var delägare i upplagorna tre och fyra av Themis.

Olika upplagor av Themis har också drabbats av ett antal olyckor. Sålunda sjönk Themis i sin fjärde inkarnation ute på Skagerack år 1984 och en dödsolycka inträffade på en senare upplaga år 2000.

Det fiske som Themis och andra av de allra största fiskebåtarna, som exempelvis Astrid, ägnar sig åt kallas för fiske efter pelagiska arter eller pelagiskt fiske.

Intressant?
Bloggat: Polar, Jens Holm,
I media: DN1, DN2, GP, DN3,
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Tags: , , , , ,

Ursprungligen publicerat på bloggen Svensson.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!