Ett hederligt arbete

TV-programmet ”Ett hederligt arbete” handlar delvis om fiske med snörpvad.  Med material filmat ombord på en Sveriges största fiskebåtar, GG 764 Astrid, hemmahörande på Rörö.

En båt (eller ska jag skriva båd som det heter på dialekt) som faktiskt är från min hemö och som ingår i ett sammanhang med ett fiskexportföretag. De flesta människor tror väl att Astrid är en trålare, men det är den faktiskt inte. Astrid är i första hand en vadbåt. Man fiskar med snörpvad (kallas ibland också ringnot) efter sill, skarpsill och makrill främst. Vid snörpvadsfisket används ofta ljus som lockar fisken till ljuset och man brukar ofta fiska i par med en annan båt. Tillsammans med Astrid eller Astrid Marie fiskar ofta GG 77 Falken från Fiskebäck i Göteborg och den båten syns också flera gånger i TV-programmet.

Astrid är en kolossalt stor fiskebåt som jag ser det och är inte ensam i den svenska fiskeflottan med att vara så stor. Men det är lite speciellt att den kommer från en så liten ö som Rörö ändå är. En ö där det förmodligen finns lika många fiskare idag som när jag var liten. Vilket är något mycket ovanligt i den svenska skärgården.

Ibland fiskar de stora snörpvadsbåtarna inomskärs, vilket innebär att det är innanför den s.k. trålfiskegränsen. Detta fiske väcker förstås uppmärksamhet och folk brukar ställa sig mycket undrande, vilket ju är en förståelig reaktion om man någon gång sett dessa stora båtar i verkligheten.

Intressant?
Media: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

PS. Inlägget ursprungligen publicerat på min blogg Svensson.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!