Yrkesfiskarnas tjuvfiske

Enligt DN döms varje år ett sextiotal yrkesfiskare för fiskeribrott. Det är inget nytt för mig, inte heller att man tjuvfiskar på olika sätt. Det finns gott om belägg för det och gott om historier om detta.

Kostnaderna för att bryta mot lagarna på fiskeområdet är dessutom små i förhållande till vad en del svenska fiskare tjänar. Då pratar jag om de som arbetar på stora båtar från västkusten. Om man bara är anställd tjänar man en bit över 20 000 i månadslön och vissa månader behöver man bara arbeta en vecka för att ha tjänat ihop till den lönen.

Utöver detta tillkommer andelar för de som är delägare i båten. Dessutom figurerar relativt stora mängder svarta pengar inom yrkesfisket. Man kan utöver lönen bli erbjuden flera tusen kronor i svarta pengar om man arbetar på en större båt från exempelvis Fiskebäck i Göteborg. Det räcker också med att åka till Fiskebäck och ta en titt på fiskarans bilar och hus för att inse att de tjänar ganska mycket. Den här typen av yrkesfiskare, med stora båtar är inte några det är synd om.

Men samtidigt ska man komma ihåg att det är inte de största båtarna i Sverige som fiskar torsk och de har alltså inte del i ansvaret för att torsken riskerar att försvinna. Det är det medelstora trålarna som bottentrålar som står för det huvudsakliga torskfisket och enligt uppgifter tjänar man inte lika bra på det fisket som på fisket efter sill, skarpsill och makrill.

Många fiskare med stora båtar får dessutom av någon anledning ganska stora bidrag till sin verksamhet. Det är verkligen något att förundras över som jag ser det. För som sagt råder det inte direkt någon ekonomisk knapphet hos denna del av yrkesfiskarna.

Några av de som begått fiskebrott, förutom Danö (som väl ockå har nån Ahlström bland ägarna) som nämns i artikeln i DN är någon eller några av Ahlströmmarnas stora båtar som hörde till de som uppgav att sill fiskad i Nordsjön var fiskad i Östersjön. Vad jag förstår anförde man Gud som försvar och sa att man var så religiösa att man inte kunde ljuga. Tyvärr för fiskarna så motsade GPS:en Gud i detta fall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!