Kravmärkt fiske

I den serie om fiske som DN haft ett antal dagar skriver man idag om sillfisket. Dvs det fiske som många av de största båtarna ägnar sig åt stora delar av året. Förutom sill brukar dessa båtar under andra perioder på året fiska skarpsill och makrill. DN anger att delar av fisken man fiskar kravmärks. Fisket med flyttrål eller med snörpvad/ringnot efter pelagiska fiskar anses nämligen var betydligt mer miljövänligt än fisket med bottentrål efter torsk och plattfisk. Båda de båtar som beskrivs av DN är dock av en äldre typ och inte den senaste generationen fiskebåtar. Det är däremot fiskebåtarna från min hemö som ägnar sig åt samma typ av fiske.

Det är förstås kul att de flesta båtar från min hemö, Rörö, ägnar sig åt just pelagiskt fiske efter sill, skarpsill och makrill med redskap och metoder som betraktas som mer miljövänliga (om nu snörpvadsfisket också anses vara det). Däribland Astrid och hennes systerfartyg liksom Themis i Pelagic Fish Group. Och det är som jag skrivit tidigare generellt så att de flesta riktigt stora fiskebåtar i Sverige ägnar sig åt denna typ av fiske och därför inte är medskyldiga till problemen med torskbestånden. Detta i motsats till vad många människor tror.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!