Bryngeld – GG 505 Polar

Det är inte bara familjen Ahlström och deras närmaste släktingar som äger fiskebåtar i Fiskebäck. Familjen Bryngeld är en annan familj som äger företaget Bryngeld Fiskeri AB som i sin tur äger fiskebåten GG 505 Polar. En stor trålare som också fiskar med snörpvad, eller som de tycks säga i Fiskebäck, ringnot. Det senare måste bero på att de är västgötar och inte bohusläningar. Eller nåt.

Familjen Bryngeld var pionjärer vad det gäller det moderna svenska fisket utanför Marocko och Västsahara:

Det var den svenska Göteborgsbåten Polar som öppnade vägen för fjärrfisket i Marocko och  Västsahara på 90-talet. Sedan kom andra båtar som till exempel Ganthi, Nordic och Monsun efter.

– Vattnen vid Marockos kust är nu utfiskade men utanför Västsahara är det oerhört mycket sardin, berättar Lars-Uno Bryngeld, tidigare skeppare på Polar. Utanför Västsahara är det dock fiskestopp på bläckfisk vid kusten.

– Än så länge har inte marockanerna båtar som är tillräckligt bra utrustade för att ta hand om all fisk, menar han, men om cirka 10 år har de säkert kommit i kapp de svenska båtarna. Lars-Uno Bryngeld blir ofta uppringd av marockaner som vill erbjuda licenser till Polar. De vill ha svenska båtar där.

Man fiskar 10 sjömil ut och levererar fisken till fiskefabriken i bland annat Dakhla. Fisken fryses ned eller konserveras. Där arbetar 2000 västsahariska kvinnor, säger Lars-Uno Bryngeld. Inga marockanskor vill ha det jobbet.

– Det är kanske inte helt rätt att fiska där, men å andra sidan får folk jobb, menar han men tycker också att Västsahara ska bli fritt en dag. Det var fel av Marocko att annektera Västsahara.

Det är inga jättevinster de svenska båtarna gör, men det är de stora volymerna som är anledningen till att de vill vara där, menar Lars-Uno Bryngeld.

Fiskebåten GG 505 var tidigare begåvad med en egen blogg. Detta då Urban Bryngeld som ingick (ingår?) i båtens besättning och som ju är från ägarfamiljen tidigare hade en egen blogg där han skrev om vad som hände på båten och om fiske generellt. Enligt honom tillbringade båten en hel del tid utanför Afrikas kust på 1990-talet och inte bara utanför Marocko:

Äventyret i Senegal 1993-1994, Inomskärsfiske 1995, Östersjöfiske i Finland med hemskelämmar och gamla rötna tråler, Sardinfisket med not utanför Marocko 1997…

Fisket utanför Västsahara såväl som det utanför Senegal är kritiserade utifrån politiska- och miljöskäl. Det anses att fisket utanför Västsahara är illegalt då landet är ockuperat av Marocko. Fisket utanför Senegal är kritiserat för att det leder till utfiskning och sämre försörjningsmöjligheter för lokalbefolkningen. Samma kritik kan riktas mot det europeiska och internationella fisket utanför Marocko och Västsahara.

2008 köpte Bryngeld Fiskeri AB 55/100 av GG 398 Westerö från Svante Karlsson och Göran Gunnarsson i Träslövsläge. Året efter såldes andelarna tillbaka till Karlsson och Gunnarsson som sen sålde hela båten vidare till Hans-Erik Hansson, Hasslö. Där bytte den namn till KA 156 Karlsö.

Jag har inte kunnat hitta några belägg för att Bryngeld ägnar sig åt samma typ av handel med fartyg som vi främst kan se hos familjen Johansson eller PFG Fish AB.  GG 505 Polar som familjen Bryngeld äger är dock en av Sverige största fiskebåtar.

Läs mer: AB,

Andra källor:
Skeppsregistret

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!