Torönland HB – ett Ahlströmföretag

Medan en gren av familjen Ahlström fortsatte med att äga båtar med det namn som Tor Ahlström hade på sin första båt år 1932, Ganthi, så kom en annan gren av familjen att satsa på andra båtar med namnen Tor-ön och Torland.

1990 bildade man Torönland HB med de 4 bröderna Tore Ahlström, Per-Olof Ahlström, Martin Ingemar Ahlström och Sture Robert Ahlström som delägare tillsammans med en del av sina söner. Sture Robert Ahlström äger också Tor Rederi AB (tidigare Fiskeri AB Aldo och ägt av kusinen Ove Ahlström).

De senast levererade båtarna med namnen GG 207 Torland och GG 204 Tor-ön byggdes år 2000 i Norge och är kombinerade snörpvadsbåtar och trålare. De ägs av Torönland HB och är Sveriges största fiskebåtar. Så stora att de inte går in i hemmahamnen Fiskebäck utan brukar ligga inne i älven i Göteborg. För att bygga dessa båtar tog man stora banklån. De nio ägarna bakom de stora båtarna och handelsbolaget har under åren deklarerat mycket små inkomster, åren 2001-2006 inga inkomster alls.

År 2003 tjuvfiskade Per-Olof Ahlström och Tore Ahlström. Något som de fälldes för och fick betala för.

2010 köpte Tor Rederi AB en båt från Stella Nova Fiskeri AB, GG 920 Stella Polaris av Fotö. Denna båt såldes snart vidare till Svante Carlsson och Göran Gunnarsson i Träslövsläge och fick namnet Lipton med numret VG 59. Samma år, dvs i år, köpte också Torönland HB GG 921 Bohuslän av Fiskebäck genom en invecklad affär med flera mellanhänder. Året innan hade den köpts av Johan, Lennart, Bertil och Per-Axel Oskarsson i Fiskebäck från Alf-Åke Börjesson i Träslövsläge. Då hetet båten VG 97 Tärnö.

Båtar som familjen Tore Ahlström inklusive hans bröder äger helt eller delvis när detta skrivs, själva eller via bolag, är:
GG 204 Tor-ön
GG 207 Torland
GG 921 Bohuslän

Läs mer: SDS, DN1, 2, 3, 4, 5, SVD, Jinge,

Andra källor:
En mängd rapporter från Länsstyrelsen i Västra Götaland
Skeppsregistret
Isabella Lövin, Tyst hav, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Gilla Anders Svensson på Patreon!

Ett svar på ”Torönland HB – ett Ahlströmföretag”

Kommentarer är stängda.