Hansson

Det först vadlaget som bildades på Rörö, år 1880,  bestod främst av lundgrenare och ”hansara”. De senare var Teodor, Alfred och Hilmer Hansson. Då fiskade laget med landvad. Kring år 1900 började man fiska från båt med snörpvad. I vadlaget ingick då Martin, Gustav, Janne, August, Johan och Karl Lundgren, Teodor, Alfred, Hilmer och Olof Hansson, Johan Johansson samt Oskar Bryngelsson. De första båtarna var GG 400 Äran med Alfred Ryberg, Alfred Hansson och August Olofsson som ägare samt GG 401 Skandia med Oskar Bryngelsson, Sven Bryngelsson och Karl Lundgren som ägare.

I vadlaget Trygg (1902-37) ingick Karl Hansson. Om han var släkt med de andra Hanssons är okänt.

I vadlaget Milly-Kasty (1922-29) var Gottfrid Hansson medlem. Sannolikt var han släkt med ovan nämnda Hanssons, för från 1929 ingår Gottfrid och Olof Hansson i vadlaget Milly-Märta som fanns mellan 1929 och 1938. I den ena båten, GG 604 Märta var Gottfrid Hansson och Herbert Hansson delägare tillsammans med Axel Bryngelsson. Båten köptes 1929 och såldes 1944.

1959 hittar vi två andra personer med Hansson som efternamn som ägare av en fiskebåt. Om de är släkt med ovan nämnda personer med samma efternamn är för mig okänt. Det handlar om Bo Hansson och Leif Hansson som 1959 köpte  GG 162 Montana på 34 ton ihop med Åke Lundgren. Montana såldes 1962 och några år senare, 1966 köpte bröderna Bo och Leif Hansson en ny båt, GG 404 Sillesund. Den såldes 1972 och ersattes med en ny båt med samma nummer och namn. Efter 10 år såldes också denna och ersattes med yterligare en ny båt. 1988 ägde bröderna fortfarande den båten som också hette GG 404 Sillesund. Idag är den sista GG 404 Sillesund sannolikt SG 21 Sillesund då längd, motorstyrka och tillverkningsår stämmer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!