Liegruppen

Liegruppen AS ägs av familjen Lie genom en räcka olika holdingbolag. Gruppen är ett konglomerat med en mångskiftande verksamhet. Man bedriver exempelvis bilförsäljning, fritids- och sportverksamhet, bokföringsbyrå, fastighetsägande, fartygsuthyrning och fiskeriverksamhet. Familjen har bedrivit fiskeriverksamhet i över 100 år med bas i Straume.

Idag har man tre fiskebåtar, den kombinerade snörpvadsbåten och trålaren H5F Libas på 4 377 ton, snörpvadsbåten H 333F Ligrunn på 1 050 ton samt den mindre snörpvadsbåten H87F Liafjell på 499 ton. Fiskebåtarna ägs via dotterbolag till dotterbolaget Liegruppen Fiskeri AS.

Företaget ägnar sig åt pelagiskt fiske efter skarpsill (brisling), sill, tobis, makrill, lodda och kolmule. En stor del av fisken säljs periodvis i Skottland och på Shetland till företag som Fresh Catch Ltd och Shetland Catch Ltd. Båda de nämnda inköpsföretagen har varit inblandade i uppköp av illegalt fångad fisk.

Snörpvadsbåten Liafjord på 1 584 ton ägdes tidigare av företaget och var registrerad i Norge men båten är numera registrerad i Peru och på pappret ägd av Sustainable Fishing Resources (Pacific Andes). Av allt att döma deltar båten i fisket utanför Västafrikas kust. En tidigare båt med namnet Ligrunn har man sålt till Møgstergruppens bolag i Chile.

Som ersättning för den till Chile sålda båten hemma i Norge har man skaffat en ny båt, Nye Liafjord. En kombinerad snörpvads- och flyttrålsbåt på 1 700 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Liegruppen”

Kommentarer är stängda.