Lyng – Torbas, Ringbas

Majoriteten i fiskeriföretaget Torbas AS ägs familjen Lyng medan Hans Magnus Drønen och familjen Kvalsvik är minoritetsägare. Agnar Lyng är chef för företaget verksamhet och han leder också andra företags verksamhet, däribland Lyng AS, Ringbas AS, Kvalstein AS och Stadyard AS. Det sistnämnda företaget är ett fiskebåtsvarv.

Agnar Lyng är också största ägare i Stad Offshore AS. Ett företag som sysslar med serviceverksamhet inom olje- och offshorebranschen. Han sitter dessutom i styrelsen för ett helt annat fiskeriföretag, Carisma Fish AS och i flera av de bolag som hör samman med detta.

Torbas AS ägde snörpvadsbåten SF 99V Torbas på 2 190 ton men den är numera såld till Island. Företaget har dock beställt en ny Torbas som dock inte ska levereras förrän 2014:

Den nye ”Torbas” er designet af Seacon og vil blive bygget i Polen og adapteringen og udrustningen vil foregå på det nyetableret værft Stadyard ved Raudeberg. (tidligere Blaalid Slip og Mek. Veksted AS)

Den tidligere notbåd Torbas er blevet solgt til det Islandske Sildavinnslan, som ligger i Neskaupstadur på den Islandske østkyst, i februar i år, og rederiet Torbas AS har nu planerne klar for det nye fiskefartøj.

Torbas bliver 69,9 meter lang og 15 meter bred og vil kunne medbringe optil 2.000 m3. Fartøjet bliver bygget med øje for det driftsøkonomiske, fortæller Agnar Lyng som er administrerende direktør for både Torbas AS og Stadyard.

Kvar i Torbas AS finns den mindre snörpvadsbåten H 95AV Staaløy på 886 ton och den större SF 46V Gambler på 1 298 ton. Staaløy ägs sannolikt av Staaløy AS som ägs av familjen Drønen, men drivs förmodligen av Torbas AS. Andra grenar av familjen Drønen är delägare i företaget Drønen Havfiske AS.

Ringbas AS äger för sin del den mindre snörpvadsbåten SF 6V Ringbas499 ton. Fiskebåtarna i familjen Lyngs företag ägnar sig åt fiske av pelagiska fiskar. Exempelvis sill och makrill.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.