Østervold

Inlägg nr 14 av 15 i serien Norska fiskeriföretag

Harald Østervold äger H. Østervold AS tillsammans med sin familj. Familjen kontrollerar också Ocean Pearl KS med flera företag. Ocean Pearl AS kontrolleras tillsammans med andra släktingar, däribland Olav Østervold med familj som äger företaget Østerbris AS, familjen Skår som är nära släktingar, familjen Tor Østervold som äger Solhaug AS, familjen Taranger som sannolikt också är nära släkt, i Taranger Fiskeriselskap AS och Karin Østervold. De nämnda medlemmarna av familjen Østervold är sannolikt syskon.

H. Östervold AS äger den stora pelagiska snörpvadsbåten H 88AV H. Østervold på 2 034 ton medan Østerbris AS äger snörpvadsbåten H 127AV Østerbris på 1 772 ton. Harald Østervold verkar dessutom vara ägare till snörpvadsbåten K.M. Østervold på 1 240 ton som tidigare hette F 175H Havbas. Men en del andra källor uppger att ett företag med namn Tigofisk AS äger den sistnämnda båten. Tigofisk AS ägs av Ivar Fagerdal, Terje Fagerdal, Geir Robin Hoddevik och Onny Harder Ottesen.

Familjen Østervold är också stor ägare i Norfield AS. Huvudägare är Sun Atlantic Ltd på Irland som är ett företag i Atlantic Dawn-gruppen (Atlantic Dawn Ltd), ett stort irländskt fiskbearbetningsföretag som köper fisk från en lång rad båtar och företag. Norfield AS hette tidigare Shipman AS och bemannade och skötte de olika fiskebåtarna i familjen Østervolds ägo. Idag äger man ett antal fartyg för offshoreverksamhet och seismiska undersökningar. Däribland ett som heter Ocean Pearl och ett annat som heter Malene Østervold.

Världens största fiskebåt som idag heter Annelies Ilena och ägs av Parlevliet & van der Plas hette tidigare Atlantic Dawn och var ägd av Atlantic Dawn Ltd (Kevin McHugh). Familjen McHugh äger fortfarande bolaget och äger bland annat båten Veronica.

Solhaug AS är också ett offshoreföretag med en rad olika dotterbolag, ofta med Vestland i namnet.

Taranger Fiskeriselskap AS äger också majoritet i Magnarson AS. Minoritetsägare är familjerna Klepsvik och Økland. Magnarson AS ägde tidigare den båt som idag går under namnet Meya och sannolikt ägs av den svenska familjen Kjellberg. Båten fiskar utanför Västsahara.

Ytterligare ett fiskeriföretag som ägs av personer med namnet Østervold är Vendla AS. Detta bolag äger den kombinerade flyttråls- och snörpvadsbåten H 40AV Vendla på 1 773 ton. Vendla AS har beställt en ny fiskebåt som ska levereras år 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Serienavigation<< Eggesbø – Eros, Ramoen, VartdalStrand-gruppen >>
Advertisements