Atlantic Dawn & Antarctic Fishing

Atlantic Dawn grundades av irländaren Kevin McHugh i Killybegs. Några år ägde företaget världens största fiskebåt, Atlantic Dawn på 14 055 ton. Numera heter den Annelies Ilena och ägs av Parlevliet & van der Plas. Företaget Atlantic Dawn är idag främst ett fiskberednings- och fiskhandelsföretag som köper fisk från en rad olika fiskeriföretag.  Produktionsanläggningar har man såväl på Irland som i Norge.

En fiskebåt som företaget äger idag är D 95 Veronica, en pelagisk trålare på 1 198 ton. En annan är D 602 Genesis II på 1 152 ton. Pelagisk fisk man fångar, köper upp och bearbetar innefattar makrill, bonito, hästmakrill, sardinella, blåvitling (kolmule), guldlax, spansk makrill, sardiner och ansjovis.

Även om grundaren Kevin McHugh har döttägs företaget fortfarande av familjen McHugh, i styrelsen representerade av Karl McHugh. Chef för företaget är dock Niall O’Gorman. Den sistnämnde sitter också i styrelsen för Irish Pelagic Ltd, ägt av Jaczon BV, samt i Ocean Fresh Foods Ltd, hälftenägt av Atlantic Dawn. Familjen McHugh tillhör de rikaste familjerna och personerna i Donegal på Irland.

Atlantic Dawn är också delägare i Sun Atlantic Ltd. Den andra större delägaren är familjen Østervold i Norge via ett antal holdingbolag, däribland Sun Partners Ltd. Sun Atlantic Ltd äger bland annat Norfield AS (tidigare Shipman AS) som äger ett antal fartyg för offshoreverksamhet och seismiska undersökningar. Däribland ett som heter Ocean Pearl och ett annat som heter Malene Østervold. Familjen Østervold är också delägare i fiskodlingsföretaget Ocean Fresh Foods Ltd.

En annan gren av familjen McHugh i Killybegs äger företaget Antarctic Fishing Co Ltd. Eamon McHugh och hans fru Teresa McHugh sitter i styrelsen för bolaget. Antarctic Fishing äger den pelagiska trålaren D 97 Antarctic på 1 094 ton.

Tillsammans med en rad andra irländska fiskeriföretag var Atlantic Dawn och Antarctic Fishing inblandade i en legal tvist med EU under år 2008. Tvisten rörde kvotfrågor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!