Inga mer räkkvoter innebär inte räkfiskeförbud

Inte nödvändigtvis. För cirka två veckor sen hade svenska fiskare fiskat slut på den svenska räkkvoten. Däremot hade danskarna inte fiskat upp sin kvot. En kvot som är ungefär dubbelt så stor som den svenska. I Sverige är det många båtar som fiskar räkor, i Danmark få. Danskarna fiskar vad jag förstår sällan upp hela sin kvot på ett år.

Färska kokräkor är huvudsakligen efterfrågade i Sverige och normalt går danska och norska fiskares fångst till stor del till Sverige. Det är också rätt normalt att svenska fiskare fiskar upp delar av den danska kvoten i slutet av året genom att byta till sig danska kvoter, genom att Sverige byter till sig danska kvoter genom att lämna över nån annan kvot till Danmark och danska fiskare. Det är inget knep. Det är normalt.

Danska, norska och svenska räkfiskare fiskar i samma vatten, det är samma räkor från samma havsområden. De fiskar alla såväl i svenska som norska och danska vatten i Skagerak, Nordsjön och Kattegatt.  Danska, norska och svenska fiskare delar på fiskevattnen. Svenska räkor är alltså detsamma som danska räkor och norska räkor om det i det senare fallet handlar om räkor fångade i Skagerak eller Nordsjön.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 20121231

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!